Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek

Práve teraz

Švédsko vyhostilo čínsku novinárku, ktorá údajne predstavovala hrozbu
pre národnú bezpečnosť. Informovali o tom v pondelok tamojšie médiá.

Väčšiemu zameraniu na neurodegeneratívne ochorenia bránia dátová
hmla či nesprávna interpretácia niektorých dát. Problémom je aj zastaraná metodika farmakoekonomického rozboru. Poukázal na to analytik Martin Smatana.

Nemecko vyslalo v pondelok do Litvy prvú skupinu zhruba 20 vojakov,
ktorí tam majú natrvalo posilniť východné krídlo NATO. Nemecký minister obrany Boris Pistorius označil začiatok ich misie v tejto pobaltskej krajine za kľúčový krok na zlepšenie spôsobilostí Aliancie.

Rómski študenti by si veľmi želali, aby Slovensko bolo tolerantnejšou
krajinou, ktorá rómskym deťom dokáže dať šancu a prijme ich. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Poslanci Národnej rady SR nebudú v utorok (9. 4.) mimoriadne rokovať
o návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Úvod

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) požiada
predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) o posunutie mimoriadnej schôdze k ústavnému zákonu o odstrele medveďov o pár dní alebo jeden týždeň.

Ukrajina v pondelok obvinila Moskvu zo šírenia nepravdivých informácií
v reakcii na tvrdenia ruských predstaviteľov, že ukrajinský dron zasiahol Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES).

SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do
budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa. Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko to uviedol v súvislosti s výhrou lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

Opozičné KDH nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom
odstrele rizikových medveďov. Navrhuje vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov.

V prípade obvinenia bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu
finančnej správy Ľudovíta M. pre korupčnú trestnú činnosť bola podaná sťažnosť. Zatiaľ sa o nej nerozhodlo. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Bárdyová.

V druhom kole prezidentských volieb využilo právo hlasovať
237 obvinených a 1661 odsúdených. Predstavovalo to 20,6 percenta z celkového počtu oprávnených voličov vo väzniciach. TASR to potvrdila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Zakladateľ humanitárnej organizácie World Central Kitchen (WCK) José
Andrés vyjadril v nedeľu pochybnosti o vyšetrovaní zásahu izraelských síl, pri ktorom nedávno v Pásme Gazy zahynulo sedem zamestnancov WCK.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov dúfa, že
Nemecko nakoniec dodá Kyjevu rakety dlhého doletu Taurus. Kyjev o tieto rakety požiadal už dávnejšie; chce nimi posilniť obranu proti ruskej invázii. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julija boli
nominovaní na nemeckú Cenu za slobodu médií. Cena im bude odovzdaná na summite mienkotvorných predstaviteľov Nemecka, ktorý sa uskutoční 17. – 19. apríla pri jazere Tegernsee.

Ruské nálety na juhoukrajinskú Záporožskú oblasť si vyžiadali tri
obete na životoch. Ide už o druhý deň smrtiacich útokov na túto oblasť, uviedol tamojší gubernátor Ivan Fedorov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Posledná rozlúčka s troma mladými dievčatami, ktoré tragicky zahynuli
pod kolesami autobusu v sobotu (6. 4.) v Spišskom Podhradí, sa uskutoční v Starej Ľubovni v stredu 10. apríla.

Asi 50.000 ľudí sa v Jeruzaleme zúčastnilo na podujatí, ktorého
účastníci vyzývali na prepustenie a návrat rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

Bola to neľútostná a brutálna lúpežná vražda z roku 1994, na slovenské
pomery dovtedy s najväčším počtom obetí. Spôsob, akou ju páchatelia vykonali, bol dovtedy nepoznaných rozmerov. Uviedol to pre TASR bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti pedagóg Jaroslav Ivor.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zahraničných spojencov
žiadal o urýchlené dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pripomenul ruské letecké útoky na Charkov na východe Ukrajiny. TASR sa odvoláva na agentúru DPA a Zelenského vyjadrenie na sociálnej sieti X.

Česká republika v nedeľu zaznamenala prvý tropický deň tohto roka.
Na stanici České Budějovice, Rožnov namerali 30,9 stupňa Celzia, informuje TASR podľa spravodajského servera Novinky.cz a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).