Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila

Práve teraz

Slovák, ktorý vlani v septembri počas svojej rozlúčky so slobodou
v opitosti zhodil z hradieb Špilberka pri Brne nemeckého turistu, dostal trest 10,5 roka väzenia.

Silné horúčavy vo východnej Ázii a Tichomorí ohrozujú milióny detí,
upozornila vo štvrtok OSN. Vyzvala zároveň na prijatie opatrení na ochranu zraniteľných ľudí pred stúpajúcimi teplotami.

Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách a diagnostických
centrách navrhuje SaS zmeniť. Priniesť by to mohlo väčšiu transparentnosť. Zmenu by chceli presadiť cez novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložili do NR SR.

Slovenská tenisová jednotka Anna Karolína Schmiedlová
a slovinská dvojka Ela Nala Miličová nastúpia v piatok o 15.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu Pohára Billie-Jean Kingovej.

Námestie sv. Trojice v Banskej Štiavnici aktuálne prehľadávajú
policajti so psovodmi a pyrotechnikmi. Od rána prehľadávala polícia aj priestory súkromnej základnej školy Guliver.

Úvod

Novými podpredsedami SaS sú Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková,
Marián Viskupič a Juraj Droba. Predstavil ich predseda strany Branislav Gröhling na tlačovej besede.

Počet obyvateľov SR vlani klesol. Stalo sa tak už tretí rok po sebe.
Minuloročný pokles ovplyvnil najmä výrazný prepad pôrodnosti. Celkovo mala krajina ku koncu minulého roka 5.424.687 obyvateľov. TASR o tom informoval Štatistický úrad SR.

Hnutie klimatických aktivistov Piatky za budúcnosť chce navýšiť
povedomie o ochrane klímy počas nešpecifikovanej umeleckej udalosti, ktorá sa uskutoční koncom budúceho týždňa v nemeckej metropole Berlín.

Chov hospodárskych zvierat na súkromnú spotrebu by sa mal uľahčiť.
Vyplýva to z návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý na rokovanie Národnej rady (NR) SR predložili parlamentní poslanci Rudolf Huliak (SNS) a Zuzana Matejičková (Smer-SD).

Výsledkom spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali
byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín. Pred začatím bilaterálneho rokovania to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD).

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý upravuje nábor nových
brancov v krajine. Kontroverzná legislatíva bola prijatá po niekoľkých mesiacoch odkladov a tisíckach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Senát Mestského súdu Bratislava I otvoril na tretí pokus súdny proces
s Ladislavom B. a ďalšími tromi spoluobžalovanými v kauze Bonaparte. Na hlavné pojednávanie sa osobne nedostavil ani jeden z obžalovaných, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.

Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró sa v stredu stretol s
ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Rokovali najmä o problematike odchodu mladých ľudí, vyučovaní slovenského jazyka či problematike učebníc na školách s vyučovacím jazykom maďarským.

Rusko v noci vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo
40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany.

SR jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku
, tzv. Migračný pakt EÚ. Nesúhlasí ani s povinným prerozdeľovaním nelegálnych migrantov. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v reakcii na schválenie balíka europoslancami.

Po tom, ako v stredu (10. 4.) vzrástli približne o dolár, pokračovali
ceny ropy v raste aj vo štvrtok, aj keď miernejším tempom.

Ruské jednotky vykonali najmenej desať vzdušných útokov cielených
na "kritickú infraštruktúru" v meste Charkov i v celej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Juhokórejské liberálne opozičné strany dosiahli v parlamentných
voľbách drvivé víťazstvo, čím zasadili silný úder prezidentovi Jun Sok-jolovi a jeho konzervatívnej strane, ale v parlamente nezískali dvojtretinovú väčšinu. TASR o tom informuje podľa Reuters.

Napriek rastúcim neúspechom na fronte je viac ako 80 percent
Ukrajincov stále presvedčených o víťazstve nad Ruskom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovalo Ukrajinské centrum ekonomických a politických štúdií O. Razumkova.

Výbuch a následný požiar vo francúzskej továrni na spracovanie
nebezpečných látok si podľa miestnych úradov vyžiadal najmenej jednu ťažko zranenú osobu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.