Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach predstaví prácu včelárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návštevníci si budú môcť pozrieť medomety, úle, včelie plásty a ďalšie predmety, ktoré pri svojej práci používajú včelári.

Zlaté Moravce 15. januára (TASR) – Rôzne náradie a potreby včelárov, ale i odbornú literatúru a časopisy predstaví výstava 100 rokov včelárstva na Zlatomoravecku. V pobočke Ponitrianskeho múzea v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach ju sprístupnia v piatok (18.1.).

Návštevníci si budú môcť pozrieť medomety, úle, včelie plásty a ďalšie predmety, ktoré pri svojej práci používajú včelári. "V Zlatých Moravciach bol včelársky spolok založený v roku 1919. Po štyroch rokoch síce zanikol, ale jeho činnosť bola znovu obnovená v roku 1926. Počas 100-ročného vývoja prešiel viacerými zmenami. Dnes má okolo 190 členov a viac než 2300 včelstiev," uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, výstava v mestskom múzeu priblíži nielen prácu včelárov, ale aj históriu včelárstva v Zlatých Moravciach a významné osobnosti, ktoré sa o jeho rozvoj zaslúžili. "Vývoj a technológiu včelárstva priblížia aj fotografie, dokumenty, plagáty, odborná literatúra a rôzne predmety. Výstava potrvá do 21. marca 2019," doplnila Packová-Zahradárová.