Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Zdravotní klauni v Nitre spríjemnia chvíle onkologickým pacientom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Zdravotní klauni chodia do nemocníc počas každej jesene, aby hospitalizovaným osviežili pobyt v nemocničnom prostredí.

Nitra 19. novembra (TASR) – Dospelých onkologických pacientov v nitrianskej fakultnej nemocnici navštívia profesionálni zdravotní klauni z občianskeho združenia (OZ) Červený nos Clowndoctors. Program s názvom Kôš plný humoru prinesú na oddelenie rádioterapie a klinickej onkológie v stredu 21. novembra.

Zdravotní klauni chodia do nemocníc počas každej jesene, aby hospitalizovaným osviežili pobyt v nemocničnom prostredí. Program je určený najmä pre dospelých onkologických pacientov, ktorí trávia v nemocniciach dlhé a náročné chvíle. Klauni im okrem hudby prinesú aj smiech, pohladenie a objatie. "A navyše pre každého pacienta škatuľku špeciálneho lieku Humorín, ktorý obsahuje dva penové červené nosy, aby si pacienti aj po odchode klaunov mohli navodiť spomienku na zábavnú návštevu," povedala zdravotná klaunka Mariana Kovačechová.

Podľa slov onkopsychologičky Lucie Vasiľkovej neplatí, že na onkológii sa iba plače a musí byť ticho. "Humor dokáže uvoľniť psychické napätie, zmierňuje strach, láme bariéry a nabíja pozitívnou energiou. Aj onkologickí pacienti sa radi smejú, spríjemňuje im to dni. Niektorí pacienti majú aj svoj špecifický 'onkohumor', ktorý je trochu čierny, ale dokáže byť veľmi prínosný. Aj v psychológii sa hovorí o tom, že humor patrí medzi zrelé obranné mechanizmy našej psychiky. Smiech dokáže odľahčiť aj tie najnáročnejšie chvíle, pacientom, aj ich blízkym," dodala Vasiľková.