Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Sikeničke vládnu ženy, o post starostu nikdy nemal záujem muž

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V Zlatnej na Ostrove žije v súčasnosti 2447 obyvateľov, z nich je 94 percent maďarskej národnosti.

Zlatná na Ostrove/Sikenička 10. novembra (TASR) – Komunálne voľby v obciach na juhu Nitrianskeho kraja sú zatiaľ pokojné a bezproblémové. V obci Zlatná na Ostrove v okrese Komárno a Sikenička v okrese Nové Zámky prichádzajú ľudia k volebným urnám priebežne, väčší záujem očakávajú v podvečerných hodinách.



Obidve obce na juhu Nitrianskeho samosprávneho kraja sú zaujímavé tým, že v nich už minimálne 16 rokov vládnu ženy a inak tomu nebude ani v nasledujúcom volebnom období. V Zlatnej na Ostrove žije v súčasnosti 2447 obyvateľov, z nich je 94 percent maďarskej národnosti. Posledné štyri volebné obdobia stojí na čele obce žena, a to sa nezmení ani v nasledujúcich štyroch rokoch. Voliči si vyberajú spomedzi dvoch kandidátok na post starostky a deväť obecných poslancov.

Obyvatelia obce Sikenička so 443 obyvateľmi si tiež vyberajú novú starostku spomedzi dvoch uchádzačiek. Ženy – starostky stoja na čele obce od roku 1990. Zaujímavosťou je, že o post starostu Sikeničky sa počas doterajších ôsmich volieb vrátane tohtoročných nikdy neuchádzal žiadny muž. Voliči si v dnešných voľbách vyberajú spomedzi dvoch kandidátok na post starostky a zároveň zvolia piatich poslancov obecného zastupiteľstva.