Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Voda z Puškinovho prameňa a prameňa Pivoňka nie je vhodná na pitie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Vzorky vôd zo Svoradovho prameňa, prameňov Šindolka, Pivoňka a Puškinovho prameňa odobrali pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

Nitra 9. apríla (TASR) – Zo štyroch prameňov nachádzajúcich sa na Zobore v Nitre dva nevyhovujú požiadavkám na kvalitu pitnej vody. Vzorky vôd zo Svoradovho prameňa, prameňov Šindolka, Pivoňka a Puškinovho prameňa odobrali pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou 19. marca.

„Laboratórnymi vyšetreniami bolo zistené, že vzorky vody odobraté z prameňov Pivoňka a Puškinov prameň v stanovených ukazovateľoch nevyhovujú požiadavkám na kvalitu pitnej vody,“ upozorňuje RÚVZ.

Vzorka vody odobratá z prameňa Pivoňka nie je vhodná na pitné účely pre prekročenie limitu v mikrobiologických ukazovateľoch koliformné baktérie, enterokoky a kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 stupňoch Celzia. Vzorka vody odobratá z Puškinovho prameňa prekračovala limity stanovené pre koliformné baktérie, Escherichia coli a enterokoky.

Vzorky vody odobraté zo Svoradovho prameňa a prameňa Šindolka požiadavkám vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, programe monitorovania a manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou, vyhoveli.