Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Zlatých Moravciach sprístupnili zmodernizovanú výstavu rodu Migazzi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vystavené zbierkové predmety sú kombináciou výpožičiek z partnerských múzeí, zo zbierok Ponitrianskeho múzea v Nitre a súkromných zbierok regionálnych zberateľov.

Zlaté Moravce 28. februára (TASR) - Múzeum v Zlatých Moravciach, expozitúra Ponitrianskeho múzea v Nitre, sprístupnilo v priestoroch bývalého kaštieľa Migazziovcov obnovenú stálu expozíciu Rod Migazzi. Vystavené zbierkové predmety sú kombináciou výpožičiek z partnerských múzeí, zo zbierok Ponitrianskeho múzea v Nitre a súkromných zbierok regionálnych zberateľov, informovala Patrícia Žáčiková, riaditeľka Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Niekdajšia spoločenskovedná expozícia prešla výraznou modernizáciou, ktorá trvala dva roky. "Nová podoba výstavného priestoru zodpovedá súčasným trendom a nárokom na moderné múzejné výstavníctvo," povedala Žáčiková. Súčasťou expozície sú videoprojekcia, projekčná stena, ale aj súprava ochrany zdravia v podobe vysokovýkonných hybridných UVC žiaričov určených na dezinfekciu povrchov a vzduchu.

Na financovanie projektu získalo múzeum nenávratný finančný príspevok z výzvy Ministerstva kultúry SR. Spolufinancovanie bolo zabezpečené zo zdrojov Nitrianskeho samosprávneho kraja.

K najvzácnejším zbierkovým predmetom dokumentujúcim históriu šľachtického rodu Migazzi patrí donačná listina z roku 1779 vydaná Máriou Teréziou pre kardinála Krištofa Migazziho, zakladateľa zlatomoraveckej uhorskej vetvy rodu.

V roku 1850 sa dedičom majorátneho zlatomoraveckého panstva stal Viliam Migazzi. Bol poslancom uhorského parlamentu, predsedom Viedenského charitatívneho spolku, zaslúžil sa o výstavbu Požitavskej železnice, ale aj o založenie prvého múzea v Zlatých Moravciach v roku 1896 - Tekovského stoličného múzea.

Súčasťou expozície je inštalácia čajového salónika s predmetmi, ktoré vlastnili a používali členovia rodu Migazzi. Spôsob odievania v období, v ktorom žila rodina grófa Viliama Migazziho (druhá polovica 19. storočia a prelom 19. a 20. storočia), dokumentuje výstavná časť s odevmi a odevnými súčasťami. Salón Paluškovcov, pôvodných majiteľov kaštieľa, je zariadený barokovým intarzovaným nábytkom z 18. storočia.