Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Stovky Nitranov sa stretli v posledný deň v roku na Pyramíde

Ilustračná snímka. Svätoplukovo námestie v Nitre od 14. novembra 2014 zdobí vianočný strom vysoký 14 metrov. Ide o 27-ročný smrek, ktorý mestu darovala rodina z ulice Pod vinohradmi. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Turisti a bežci sa dnes stretli na Pyramíde pod Zoborom v Nitre. Bežci absolvovali tradičný Zoborský silvestrovský beh, najťažší na území bývalého Česko-Slovenska.

Nitra 31. decembra (TASR) – Turisti a bežci sa dnes stretli na Pyramíde pod Zoborom v Nitre. Bežci absolvovali tradičný Zoborský silvestrovský beh, najťažší na území bývalého Česko-Slovenska.

Odštartovali z priestoru neďaleko Špecializovanej nemocnice sv. Svorada vo výške 292 metrov nad morom, pokračovali cez vrch Plieška do priestoru Troch dubov. Zo vstupných brán opevnenia Slovanov pokračovala trať do sedla pod Zoborom, odkiaľ už bežci smerovali do cieľa behu na Pyramíde vo výške 554 metrov nad morom. Trasa je dlhá 3860 metrov, má 262-metrové prevýšenie. Krásne mrazivé slnečné počasie využili aj stovky Nitranov či návštevníkov mesta, ktorí sa na Pyramíde stretávajú každoročne posledný deň v roku.

Zoborský silvestrovský beh začal písať svoju históriu v roku 1988, keď sa nitrianski atléti lúčili so športovým rokom práve výstupom na Zobor. Trasa prechádza archeologicky a historicky zaujímavým územím. Každý účastník behu dostáva pamätnú medailu. Pre jednotlivé ročníky je typické, že spomienková plaketa prezentuje nejaký archeologicky alebo historicky významný artefakt. Na tohtoročnej plakete je zobrazený štylizovaný koník z keltskej mince veľkobystereckého typu, razenej v 1. storočí pred Kristom.