Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Prokuratúra napadla uznesenie Nitry o regulácii reklamných plôch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Magistrát na základe uznesenia vydáva záväzné stanoviská, na ktoré podľa okresnej prokuratúry nemá mestská samospráva splnomocnenie zákonom.

Nitra 4. októbra (TASR) – Snaha nitrianskej radnice o reguláciu a dohľad nad umiestňovaním reklamných pútačov v uliciach mesta je podľa prokuratúry nezákonná. Vo svojom proteste napadala okresná prokurátorka uznesenie mestského zastupiteľstva, ktorým ešte vo februári poslanci schválili materiál s názvom Opatrenia pre systémové riešenie reklamných, informačných a propagačných zariadení na území mesta Nitra. Prijaté opatrenia mali vytlačiť z ulíc nelegálne postavené reklamné pútače a postupne obmedziť ich výskyt, hlavne na pozemkoch patriacich mestu.

Podľa prokurátorky je však prijatý materiál v rozpore s platnou legislatívou, pretože magistrát na jeho základe vydáva záväzné stanoviská, na ktoré nie je mestská samospráva splnomocnená zákonom. Podľa pracovníkov z odborných útvarov na mestskom úrade si prokuratúra nesprávne vysvetlila zámer prijatých opatrení.

Tie majú slúžiť iba ako vnútorná stratégia a podklad pre vypracovanie územnoplánovacej dokumentácie výlučne pre potreby mesta. Zároveň majú slúžiť na prehodnotenie nájomných zmlúv uzatvorených mestom Nitra ako vlastníkom pozemku a vlastníkmi reklamných informačných a propagačných zariadení. Mesto Nitra má právo rozhodovať o využití pozemkov vo svojom vlastníctve,“ uvádza vo svojom stanovisku nitrianska radnica.

Zároveň zdôrazňuje, že cieľom opatrení nie je a ani v budúcnosti nemá byť zasahovanie do vlastníckych práv osôb na súkromných pozemkoch. „Ich cieľom je usmerňovať výlučne právne vzťahy týkajúce sa pozemkov vo vlastníctve mesta Nitry,“ konštatuje sa v stanovisku. O proteste prokurátorky budú mestskí poslanci rozhodovať na októbrovom rokovaní. Podľa radnice by zastupiteľstvo protestu nemalo vyhovieť.

Problémy s veľkým množstvom reklamných pútačov rieši radnica už dlhší čas. Podľa viacerých mestských poslancov sú ulice Nitry zaplavené rôznymi propagačnými plochami a billboardmi. Zároveň upozorňujú, že mnohé z nich sú postavené nelegálne. Podľa radnice je z celkového počtu billboardov a iných podobných zariadení v meste takmer polovica postavená načierno.

Vďaka opatreniam, ktoré prokuratúra napadla, chce mesto postupne znižovať množstvo načierno postavených pútačov a postupne obmedziť aj počet legálne postavených reklamných plôch. „Minimálne vďaka schváleným rozstupom. Dnes sú napríklad na Bratislavskej ceste takmer na každých 50 metroch. Keď bolo zadefinované, že musia byť od seba vzdialené najmenej 200 metrov, tak k tomu poklesu postupne dôjde,“ uviedol pred časom primátor Jozef Dvonč.