Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Prehliadkami jazdiarne v Topoľčiankach sa začala Veľká noc v žrebčíne

Národný žrebčín Topoľčianky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas štyroch dní budú mať návštevníci možnosť pozrieť si vystavené historické koče a bričky, ale aj ochutnať regionálne špeciality.

Topoľčianky 30. marca (TASR) – Prehliadkami jazdiarne spojenými s videoprezentáciou sa na Veľký piatok začalo v Topoľčiankach podujatie Veľká noc v Národnom žrebčíne. Počas štyroch dní budú mať návštevníci možnosť pozrieť si vystavené historické koče a bričky, ale aj ochutnať regionálne špeciality. Na Veľkonočný pondelok bude pripravený Kočiar pre Sissi, ktorým sa budú môcť záujemcovia povoziť po historickom zámockom parku. Zároveň sa budú môcť dať v areáli žrebčína odfotografovať a nechať si z fotiek vyrobiť vlastnú magnetku, informovali organizátori.

Jedným z exponátov, ktorý počas prehliadky žrebčína najviac púta pozornosť návštevníkov, je osobný koč prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Do žrebčína sa vrátil po rozsiahlej rekonštrukcii v lete minulého roka. Koč rekonštruovala poľská firma, ktorá ho vrátila do pôvodnej podoby pri zachovaní technologických postupov a materiálov, ktoré sa používali v minulosti. Zrenovované bolo aj čalúnenie a tmavomodrý zamatový 'tapacírung' interiéru kupé, ktorým sa prezident pravidelne vozieval zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach do Topoľčianok.