Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

Ponitrianske múzeum predstaví deťom dávne veľkonočné zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ako uviedli organizátori, deti sa v programe dozvedia, kto bola Morena, Smrť, kto bol v ľudovej tradícii spomínaný ako Kyselica či Dedko, čo je to hájik, letečko alebo májik.

Nitra 14. marca (TASR) - Ponitrianske múzeum v Nitre pripravilo pre deti materských a základných škôl tvorivé aktivity, ktoré im predstavia dávne veľkonočné zvyky. Podujatie s názvom Šibi-ryby mastné ryby, dávaj vajcia, vykrúcaj sa! sa bude v priestoroch múzea konať 14., 15. a 20. marca.

Ako uviedli organizátori, deti sa v programe dozvedia, kto bola Morena, Smrť, kto bol v ľudovej tradícii spomínaný ako Kyselica či Dedko, čo je to hájik, letečko alebo májik. "Spoločne s hudobníkmi si zaspievajú aj zatancujú. Pripomenú si aj jedlá typické pre Zelený štvrtok a pripravia a okoštujú judáše," informovalo múzeum.

Detskí návštevníci uvidia tiež, ako sa vynášala z chotára Morena a symbolicky prinesú jar v podobe Kvetnej nedele. "V rámci tvorivých dielní si deti v spoločnosti ľudových majstrov upletú korbáče, vyzdobia veľkonočné vajíčka a vytvoria vlastné veľkonočné ozdoby," doplnili organizátori.