Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria predstaví Svet Karola Barona

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Edukačná výstava Svet Karola Barona bude v priestoroch Farebnej galérie sprístupnená od štvrtka (29. 2.) do 28. augusta.

Nitra 28. februára (TASR) - Nitrianska galéria pripravila novú edukačnú výstavu Svet Karola Barona. V priestoroch Farebnej galérie bude sprístupnená od štvrtka (29. 2.) do 28. augusta. Výstava je prvou, ktorú galéria pripravila pre žiakov základných a stredných škôl v rámci tohtoročného projektu Umenie pre školy v Nitrianskej galérii, informoval Martin Daniš, spoluautor koncepcie výstavy.

Súčasťou výstavy je 13 diel a jedna bibliofília zo zbierky galérie. Doplnené sú o hravé interaktívne úlohy a prvky. Z pastelov, kresieb, malieb, sieťotlačí, vystrihovačiek, objektov a veľkoplošných inštalácií Barona dýcha čierny humor, groteska, jemný vnútorný smiech, ale aj sarkazmus a irónia každodenného života, zhodnotil Daniš.

Výtvarník Baron patril k najvýznamnejším slovenským maliarom druhej polovice 20. storočia. Bol členom výtvarného združenia Mánes. Preslávila ho najmä figurálna tvorba, v ktorej osobitným spôsobom rozvíjal prvky neosurrealizmu. Pred 20 rokmi, 29. februára, podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri zrážke s automobilom pri prechode cez ulicu v Paríži. Do francúzskej metropoly pricestoval otvoriť svoju výstavu v súkromnej galérii Les Yeux Fertiles.