Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Zdravotní klauni budú v Nitre učiť detských pacientov rozosmiať iných

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Celotýždňový program Clowndoctors, ktorý organizuje občianske združenie Červený nos, vyvrcholí v piatok 21. septembra programom pre deti, ich rodičov i zdravotnícky personál.

Nitra 18. septembra (TASR) – V nitrianskej fakultnej nemocnici budú až do konca týždňa spríjemňovať detským pacientom pobyt na Psychiatrickej klinike zdravotní klauni. Celotýždňový program Clowndoctors, ktorý organizuje občianske združenie Červený nos, vyvrcholí v piatok 21. septembra programom pre deti, ich rodičov i zdravotnícky personál.

Cieľom niekoľkodňového programu s názvom Cirkus Paciento je pozitívne pôsobenie zdravotných klaunov na detských oddeleniach nemocníc. „Jeho súčasťou je aj aktívne zapájanie detí do vytvárania dobrej nálady na oddelení. Deti, ktoré podľa ich zdravotného stavu vyberú lekári a sestry, strávia päť dní s dvoma zdravotným klaunami. Budú sa venovať zábavnému učeniu, kúzlam a rôznym huncútstvam," uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

Ako vysvetlila, na rozdiel od pravidelných návštev sú tentoraz zdravotní klauni bez kostýmov a červených nosov, pretože ich úlohou nie je rozosmiať malých pacientov, ale urobiť z nich na celý týždeň svojich spolupracovníkov. „Klauni sa s deťmi podelia o časť zručností z oblasti kúzlenia, žonglovania a používania najrozličnejších rekvizít a naučia ich umeniu rozdávania smiechu," vysvetlila Timková.

Program vyvrcholí v piatok 21. septembra predstavením pod cirkusovým šapitó, v ktorom sa hospitalizované deti stanú zdravotnými klaunami a dostanú možnosť samy pozitívne pôsobiť nielen na svoju psychiku, ale aj na psychiku druhých. „Deti a ich rodičia samozrejme vystúpia náležite pripravení a vyzbrojení potrebnými rekvizitami a kostýmami. Na záver predstavenia dostanú malí pacienti darčeky," dodala Timková.