Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Malá nočná hudba otvorí 46. ročník Nitrianskej hudobnej jari

Na archívnej snímke koncert v nitrianskej Synagóge, ktorá bude hostiť všetky koncerty tohtoročnej Nitrianskej hudobnej jari. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Záverečný koncert Nitrianskej hudobnej jari sa uskutoční 7. apríla a predstaví sa na ňom Bratislavský chlapčenský zbor pod dirigentskou taktovkou Magdalény Rovňákovej a Gabriela Rovňáka.

Nitra 3. marca (TASR) - Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala pod umeleckým vedením Ewalda Danela vo štvrtok 21. marca v priestoroch nitrianskej synagógy slávnostne otvorí 46. ročník Nitrianskej hudobnej jari. V jeho podaní zaznie v tento večer okrem iných melódií aj skladba Malá nočná hudba Wolfganga Amadea Mozarta.

Na druhom koncerte v nedeľu 24. marca vystúpi Pressburger Klezmer Band. "Poslucháči sa môžu tešiť na koncertný program Balady so zhudobnenými básňami najznámejších jidiš básnikov, v druhej časti programu Dedičstvo zaznejú živšie piesne. Zoskupenie Wind & String Quartett vo svojom programe Baroque & Classicism uvedie 28. marca diela J. S. Bacha, A. Vivaldiho, W. A. Mozarta a iných skladateľov," uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Posledný marcový deň bude v synagóge účinkovať české dueto, ktoré tvoria speváčka Lucie Rozsnyó a lutnista Miloslav Študent. V programe Dotyky lásky zaznejú najkrajšie árie barokových skladateľov. Vo štvrtok 4. apríla zoskupenie Lento Ad Astra uvedie transkripcie diel klasickej hudby a sonátu nedávno zosnulého amerického džezového saxofonistu Phila Woodsa.

Záverečný koncert Nitrianskej hudobnej jari sa uskutoční 7. apríla a predstaví sa na ňom Bratislavský chlapčenský zbor pod dirigentskou taktovkou Magdalény Rovňákovej a Gabriela Rovňáka. Ako pripomenula Synaková, všetky koncerty sa uskutočnia v Synagóge v Nitre o 18. hodine. "Na podujatie plynule nadviaže Nitrianska hudobná jar Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jozefa Rosinského, ktorá sa začína 8. apríla. Festival mladých interpretov zo základných umeleckých škôl ponúkne štyri koncerty v synagóge so začiatkom o 17. hodine," dodala Synaková.