Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria Mlyny predstaví miniatúry najkrajších majákov sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem miniatúr majákov budú na výstave prezentované štyri športové plachetnice v skutočnej veľkosti, ktoré aktívne pretekajú na Slovensku.

Nitra 2. júla (TASR) - Na výstave Lode a majáky v nitrianskej Galérii Mlyny budú mať možnosť návštevníci vidieť desať diorám najkrajších a najromantickejších majákov sveta. Väčšina z nich je vyrobená v mierke 1:87 a mnohé skutočne svietia. Okrem miniatúr majákov budú na výstave prezentované štyri športové plachetnice v skutočnej veľkosti, ktoré aktívne pretekajú na Slovensku, informovali organizátori výstavy, ktorá sa začne 6. júla a potrvá do 24. júla.

Majáky vystavené na nitrianskej výstave pochádzajú z rôznych kútov sveta, z Ameriky, Nemecka, Austrálie, Anglicka, Francúzska. Súčasťou výstavy bude aj dioráma jedného z najromantickejších majákov v USA, Marshall Point, ale aj dioráma jedného z najstarších majákov na austrálskom kontinente Cape Otway.

Najstarším majákom na svete, o ktorom sa zachovali písomné správy, bol maják na ostrove Faru neďaleko mesta Alexandria, jeden zo siedmich divov sveta. V Európe nastal rozmach výstavby majákov v 17. storočí. Na Slovensku sa stavba majáka nenachádza, najbližšie majáky stoja v Rakúsku na Neziderskom jazere, v talianskych Benátkach, v slovinskom Pirane či v Chorvátsku.