Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Fakultná nemocnica v Nitre rodičkám opäť ponúka epidurálnu analgéziu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o jednu z metód tlmenia pôrodných bolestí, ktorá je účinnou metódou pre matku a dieťa.

Nitra 15. januára (TASR) – Nitrianska fakultná nemocnica umožní rodičkám po osemročnej prestávke opäť využívať epidurálnu analgéziu. Ide o jednu z metód tlmenia pôrodných bolestí, ktorá je účinnou metódou pre matku a dieťa.

Pri jej správnom načasovaní znižuje reakciu tela na bolesť, takže rodička je schopná viac spolupracovať s lekármi. „Tlmením pôrodného stresu sa znížia následky hyperventilácie a metabolickej acidózy. Práve preto sme sa opäť rozhodli poskytovať túto službu pri štandardných pôrodoch. Želanie rodičky posúdi pôrodník a na základe jeho odporučenia bude žena vyšetrená na predoperačnej anestéziologickej ambulancii,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Ako pripomenula, v roku 2018 sa v nitrianskej nemocnici narodilo viac ako 1600 bábätiek, čo je v priemere päť novorodencov denne. „Záleží nám na komforte rodičiek a každým dňom sa snažíme našu starostlivosť zdokonaľovať. V roku 2018 sme vytvorili neonatologické oddelenie, ktoré poskytuje starostlivosť o novorodencov na troch úrovniach. Podľa ich aktuálneho zdravotného stavu im poskytujeme pomoc na úseku rooming-in, na jednotke intenzívnej starostlivosti a jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov,“ dodala Timková.