Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v Nitrianskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa monitoruje od mája 2021.

Bratislava 24. februára (TASR) - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v siedmom kalendárnom týždni tohto roka mierne stúpla v Nitrianskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 24 vzoriek. "Dvadsaťštyri vzoriek bolo pozitívnych na prítomnosť RNA SARS-CoV-2. V troch vzorkách (12,5 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 21 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," priblížil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa monitoruje od mája 2021. "Odvtedy sa kontinuálne vyšetrujú vzorky odpadových vôd z rovnomerne geograficky rozložených čistiarní odpadových vôd. V priebehu roka sa intenzita monitoringu optimalizuje podľa epidemiologickej situácie," dodal ÚVZ.

Do siedmeho kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4754 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 4636 (97,52 percenta) vzoriek," uzavrel úrad.