Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Ľudia si dnes v Nitre môžu pozrieť, ako sa žilo na Veľkej Morave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Život vo Veľkomoravskej ríši dnes priblíži podujatie Veľkomoravské reminiscencie, ktoré sa koná od 13.00 h v hale pri kostole sv. Gorazda v Nitre.

Nitra 15. októbra (TASR) - Od zániku Veľkej Moravy uplynulo už viac ako tisíc rokov. Aj dnes sa však môžeme dozvedieť, ako sa na Veľkej Morave žilo, aký odkaz nám táto ríša zanechala a dokonca aj to, aký bol v skutočnosti Svätopluk. Život vo Veľkomoravskej ríši dnes priblíži podujatie Veľkomoravské reminiscencie, ktoré sa koná od 13.00 h v hale pri kostole sv. Gorazda v Nitre. V rámci neho slávnostne odhalia unikátny pamätný stĺp, ktorý pripomína najvýznamnejšie momenty veľkomoravských dejín.

Akciu organizuje občianske združenie ŠOK – Šport Osveta Kultúra pri príležitosti 1111 rokov od zániku Veľkej Moravy. TASR o tom informoval Ján Ivančík zo združenia. Odkaz na Veľkú Moravu je podľa jeho slov aj v slovenskej ústave, deti sa o tejto ríši učia v škole. Podujatie však chce obdobie Veľkej Moravy ukázať z praktického hľadiska.

"Chceme ukázať, čo to obdobie znamenalo, čo prinieslo a pozrieť sa na to z racionálneho pohľadu. Toto sú naše dejiny, na toto môžeme byť hrdí, no na druhej strane si pred niečím nemusíme zakrývať oči," povedal Ivančík. Niektoré veci z histórie boli podľa jeho slov mystifikované, vrátane postavy veľkomoravského panovníka Svätopluka. "Chceme ukázať, ako to naozaj bolo. Skúmať históriu a pozerať sa na ňu z racionálneho pohľadu je v súčasnosti dôležité," uviedol.

Na akcii slávnostne odhalia unikátny pamätný stĺp, ktorý pripomína najvýznamnejšie momenty veľkomoravských dejín. "Uvedie ho jeho autor Martin Grega, ktorý odprezentuje a naživo predstaví inovatívnu formu drevorezbárskeho umenia, ktoré si za jeho pomoci budú môcť vyskúšať aj deti. Grega súčasne vysvetlí, čo socha predstavuje, ako vznikala a podobne," vymenoval Ivančík.

Ľudia si budú môcť pozrieť rôzne exponáty, ukážku veľkomoravského hradiska či opevneného valu s popisom. "Snažili sme sa o čo najvernejšiu podobu dobových jedál, aj keď sa už nedajú zohnať všetky vtedajšie suroviny. Takže ľudia tu tiež budú môcť ochutnať dobové pochutiny," doplnil organizátor. Vystúpia aj Sokoliari sv. Gorazda a budú tiež ukážky lukostreľby. "Ľudia sa dozvedia, ako sa využívala v období raného stredoveku," dodal organizátor. Pripravený je aj program spojený s 10. výročím posvätenia kostola sv. Gorazda.