Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Hospodárenie mesta Lučenec sa oproti predchádzajúcemu obdobiu zlepšilo

Alexandra Pivková, archívne foto Foto: TASR

Na aprílovom rokovaní mestského zastupiteľstva to uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Lučenec 23. apríla (TASR) - V hospodárení mesta Lučenec došlo v roku 2014 v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi k ďalšiemu výraznému zlepšeniu a podstatne sa znížilo aj dlhové zaťaženie. Na aprílovom rokovaní mestského zastupiteľstva to uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

„Stabilitu hospodárenia priaznivo ovplyvnila dobrá východisková situácia na základe výsledkov roku 2013, ako aj dobré plnenie rozpočtových príjmov, či už z podielových daní, ale aj našich miestnych daní,“ povedala primátorka. Podľa jej ďalších slov sa v porovnaní s rokom 2013 celkové príjmy mesta zvýšili o viac ako 3 milióny eur a výdavky z vlastných zdrojov sa zvýšili približne o 2,8 milióna eur.

Mesto Lučenec vrátane rozpočtových organizácií tak dosiahlo rozpočtové príjmy vo výške približne 19,2 milióna eur a rozpočtové výdavky v objeme 18,1 milióna eur. „Celkový výsledok hospodárenia, respektíve rozdiel medzi príjmami a výdavkami vrátane finančných operácií, je kladný a predstavuje 1.135.107 eur. Po vylúčení zostatku nepoužitých dotácií a grantov z výsledku hospodárenia je zostatok zdrojov na rozdelenie do peňažných fondov mesta vo výške 862.218 eur,“ konštatovala Pivková.

Primátorka spomenula aj dlhové zaťaženie mesta. „Veľmi pozitívne je konštatovanie, že došlo k celkovému zníženiu dlhu mesta z úverov, ktorý ku koncu roka 2014 predstavoval zhruba 5,5 milióna eur. Za štyri roky sme tak znížili úverovú zaťaženosť z 39,24 % bežných príjmov predchádzajúceho roka na 26,14 %,“ uviedla Pivková. Ako dodala, tento dlh sa znížil aj medziročne, nakoľko ku koncu roka 2013 ešte predstavoval 31,32 %.