Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

V Komárne obnovili svadobnú tabuľu Františka Jozefa I. a Sissi

Cisárovnej Sissi, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pamätná mramorová tabuľa bola náhodne objavená v auguste minulého roka nad vchodom kaplnky bývalej Kasárenskej budovy v Novej pevnosti.

Komárno 24. decembra (TASR) – Mesto Komárno obnovilo svadobnú tabuľu panovníckeho páru Františka Jozefa I. a Alžbety, známej ako Sissi. Na reštaurátorské práce získalo finančný príspevok 1000 eur z Nitrianskeho samosprávneho kraja, rovnakou sumou prispelo k obnove pamätnej tabule aj samotné Komárno. Svadobnú tabuľu aj jej okolie sa podarilo úplne očistiť, zreštaurovať a zakonzervovať, informovalo vedenie mesta. Reštaurátorské práce viedol akademický sochár Ondrej Csütörtöki.

Pamätná mramorová tabuľa bola náhodne objavená v auguste minulého roka nad vchodom kaplnky bývalej Kasárenskej budovy v Novej pevnosti. Po zániku Rakúsko-Uhorska na tomto mieste slúžili sovietski vojaci, ktorí ju pretreli niekoľkými vrstvami omietok a farieb, najmä červenej. Tie tabuľu úplne prekryli. Sprievodca v pevnosti Andrej Ozimy si počas sprevádzania všimol mierne vystupujúcu plochu nad vstupom do kaplnky. V spodnej časti bola omietka opadaná a vykúkali spod nej dva zaoblené roky kamennej platne.

Po odstránení omietky a farebných náterov sa objavila tabuľa z ružového vápenca s latinským nápisom, ktorý v preklade znie: „Keď celá monarchia blahoželala k výročiu šťastného sobáša vznešených Františka Jozefa, cisára a apoštolského kráľa, s kráľovnou Alžbetou, do ktorého vstúpili pred piatimi päťročiami, celebrovala sa slávnostná omša v tejto kaplnke reštaurovanej a vyzdobenej vďaka zbožnej štedrosti eminencie kardinála Jána Simora, ostrihomského arcibiskupa. Roku 1879, ôsmeho dňa pred májovými Kalendami (24. apríla).“ Z textu vyplýva, že tabuľa bola umiestnená nad vchod kaplnky pri príležitosti striebornej svadby panovníckeho páru. Zástupcovia mesta tvrdia, že sa s takouto pamiatkou nikde v okolí doteraz nestretli, takže má výnimočnú pamiatkovú hodnotu.

Text na tabuli tiež potvrdzuje, že aj samotná kaplnka bola obnovená. Z dokumentov uchovávaných v Primaciálnom archíve v Ostrihome je zrejmé, že obnovu viedol architekt Gusztáv Feigler. Pamätnú tabuľu sa podarilo očistiť, zreštaurovať a zakonzervovať. Ďalšie práce budú vykonané počas komplexnej obnovy fasády kaplnky.