Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Asociácia Divadelná Nitra sprístupnila svoje archívy verejnosti

Ilustračné foto. Foto: Facebook Divadlo Alexandra Duchnoviča

K dispozícii budú nielen zoznamy, fotografie, nahrávky a texty inscenácií, texty o inscenáciách a režiséroch, ale aj publikácie, katalógy, ročenky, povedal Marek Suchitra z Asociácie Divadelná Nitra.

Nitra 1. marca (TASR) - Asociácia Divadelná Nitra sprístupní svoje archívy verejnosti. Prostredníctvom projektu Otvorené archívy a novej webovej stránky dnarchivy.sk bude dostupných takmer 300 textov hier, vyše 5000 fotografií a 250 videozáznamov inscenácií odohratých za 27 ročníkov Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

“K dispozícii budú nielen zoznamy, fotografie, nahrávky a texty inscenácií, texty o inscenáciách a režiséroch, ale aj publikácie, katalógy, ročenky. Mnohé sú unikátne a na Slovensku sa nikde inde nevyskytujú. Niektoré zahraničné scénické diela boli na Slovensku uvedené výhradne na festivale Divadelná Nitra, preto je archív asociácie v slovenskom prostredí exkluzívnym zdrojom informácií o nich,” povedal Marek Suchitra z Asociácie Divadelná Nitra.

Asociácia odkladá materiály od roku 1992 až po súčasnosť. Počas predchádzajúcich rokov sa venovala nielen archivácii materiálov z festivalu, ale aj z rôznych iných aktivít, akými sú medzinárodné konferencie a semináre, vzdelávacie projekty, medzinárodné koprodukcie a projekty spolupráce. Tieto materiály môžu byť cenným zdrojom informácií pre študentov vysokých škôl, ako Vysoká škola múzických umení i Akadémia umení, pre poslucháčov odborov estetiky a kulturológie rôznych univerzít, ale aj pre divadelných profesionálov. Slúžiť môžu aj ako podklady pre pedagógov vo vyučovacom procese na odborných stredných a vysokých školách, ale aj ako inšpirácia pre tvorbu divadelných umelcov. “Sú dôležitým základom pre prácu divadelných kritikov, teoretikov a historikov, pre rozvoj umeleckej reflexie a výskumu v oblasti performatívneho umenia na Slovensku i v zahraničí,” skonštatoval Suchitra.

Časť archívu týkajúca sa hlavného programu festivalu rokov 1992 až 2018 je sprístupnená on-line, časť je z dôvodov dodržiavania autorských práv určená iba na študijné účely, a to na vyžiadanie na základe vyplneného formulára návštevníka archívu.

V druhej etape projektu Otvorené archívy sa asociácia zameria na zmapovanie najdôležitejších akcií sprievodného programu festivalu a svojich ostatných projektov ako Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície, Aj toto je umenie, V4@Theatre Residency, Ako na divadlo, Darujem ti tulipán. Jeho súčasťou bude tiež dokončenie digitalizácie videozáznamov a ďalšie činnosti. Priebežne bude spustená aj anglická verzia stránky DNArchívy. Realizáciu projektu Otvorené archívy Divadelnej Nitry (výskum › reflexia › výskum) podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu.