Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Slovensko odohrá proti USA tretí olympijský zápas, ešte neprehralo

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v ľadovom paláci Bolšoj na XXII. zimných olympijských hrách v stredu 12. februára 2014. Slovenskí hokejisti odohrajú proti USA svoj úvodný zápas na olympiáde vo štvrtok 13. februára. Na snímke vľavo Zdeno Chára a Michal Handzuš. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí hokejisti dnes nastúpia proti USA s odhodlaním pokračovať v sérii bez prehry.

SLEDUJTE ZÁPAS SLOVENSKA A USA NAŽIVO !



Bratislava 13. februára (TERAZ.sk) - Slovenskí hokejisti dnes o 13:30 v Šajba Aréne odohrajú proti Amerike svoj prvý olympijský zápas. Všetko nasvedčuje tomu, že to Vůjtekova družina nebude mať proti hviezdami nabitému kádru Dana Bylsma jednoduché. Do bránky sa postaví jeden z najlepších brankárov v NHL aj na svete vôbec - Jonathan Quick z Los Angeles Kings. Údernú obrannú dvojicu môže vytvoriť duo Paul Martin a Brooks Orpik. Spoluhráčov s Pittsburghu Penguins, ktorí sú plní chuti a odhodlania bojovať o medaile s veľkou pravdepodobnosťou tréner postaví k sebe aj na turnaji v Soči. Orpik je pamätníkom vacouverského striebra spred štyroch rokov, Martinovi vtedy účasť na ZOH ušla pre zranenie (zlomil si predlaktie). V súčasnom kádri si finále z Vancouveru pamätá dovedna 13 hráčov.

Čo meno, to hviezda

V obranných radoch však netreba zabúdať ani ďalšie veľké mená ako Justin Faulk z Caroliny Hurricanes, Ryan Suter z Minnesoty Wild alebo Ryan McDonagh z New Yorku Rangers, na toho určite nemá dobré spomienky ani kolega z národného mužstva Jonathan Quick. Kuriózny gól zo zápasu New York Rangers - Los Angeles Kings 7. októbra minulého roku mu zrejme straší v hlave do dnes.
Americký brankár Jonathan Quick si skladá helmu počas tréningu na XXII. zimných olympijských hrách v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči 10. februára 2014.
Foto: TASR/AP

Pre slovenských obrancov na čele so Zdenom Chárom bude veľmi dôležité ustrážiť elitných útočníkov, ktorým velí Patrick Kane - s 27 gólmi a 36 asistenciami najproduktivnejši hráč Chicaga Blackhawks a piaty najproduktivnejší hráč celej NHL. Patrí k tým, ktorí budú pred Halákom robiť najväčší vietor. Držiteľa Stanley Cupu najlepšie poznajú jeho tímoví kolegovia Michal Handzuš a Marián Hossa, je teda dosť pravdepodobné, že Vladimír Vůjtek postaví proti Kaneovi ako otváraciu formáciu práve Hossu - Handzuša a mladíka Tatara.

Kaneovi budú sekudovať Phil Kessel z Toronta Maple Leafs - štvrtý najproduktívnejší hráč a druhý najlepší strelec celej NHL. Nemôžeme zabudnúť ani na Joa Pavelskeho zo San Jose Sharks - je štvrtý najlepší strelec v NHL alebo technicky veľmi dobre vybaveného Paula Šťastného.

Zvučné mená v slovenských radoch

Slováci majú vo svojich radoch tiež zvučné mená, o ktoré sa bude môcť Vůjtekov tím oprieť. Silný brankársky post , či už Jaroslav Halák alebo Peter Budaj, by mal vniesť viac istoty a pokoja do obranných radov. Obrana vystužená elitnými bekmi ako kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára s najtvrdšou strelou v NHL a Andrej Sekera, ktorá dokáže podporiť aj útočnú silu (Sekera s 9 gólmi a 23 asistenciami je tretí najproduktivnejší hráč Caroliny), by mohla vytvoriť jednu z najnebezpečnejších formácii celého turnaja. Práve Chára a Sekera budú zrejme najvyťaženejšími hráčmi slovenského tímu.

Útok nie je tiež potrebné nejako zvlášť predstavovať. Marian Hossa je štvrtý najproduktivnejší hráč Chicaga a najkomplexnejší obojsmerný útočník NHL, tretí v štatistikách +/- bodov zámorskej súťaže. Center Michal Handzuš bude hrať dôležitú úlohu na v hadzovaní a v hre pred brankárom. V tejto parkete patrí k najlepším na svete. Výbornú sezónu prežívajú aj mladíci Tomáš Tatar (šiesty najproduktívnejší hráč a piaty najlepší strelec červených krídel) a Tomáš Jurčo s Detroitu Red Wings. Opomenúť by sme nemali ani najlepšieho strelca KHL Marcela Hossu.
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Marián Hossa počas rozhovoru s novinármi po príchode do dejiska XXII. zimných olympijských hier v Soči v pondelok 10. februára 2014.
Foto: TASR/Jakub Súkup

V prospech Slovákov hovorí to, že s Američanmi na OH ešte neprehrali. Prvý duel v Lillehammeri 15. februára 1994 skončil 3:3 (za SR skórovali Ľubomír Kolník, Peter Šťastný a Róbert Švehla, za USA zase Jeff Lazaro, Peter Ciavaglia a John Lilley). V Turíne 18. februára 2006 sme sa tešili z víťazstva 2:1 (Marián Hossa a Peter Bondra rozhodli o našom víťazstve. Za Američanov vtedy skóroval veterán a pamätník z Lillehammeru Brian Rolston). Štatistika zo všetkých vzájomných duelov však hovorí proti nám. Z 19 zápasov sme vydolovali 7 víťazstiev, 3 remízy, 9 krát sme prehrali. Máme záporné skóre 48:61.


Predpokladané zostavy zápasu SR - USA:

Halák - Chára, Sekera, Baranka, Meszároš, Marinčin, Jurčina, Starosta, Vydarený - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Radivojevič, Kopecký, Jurčo - Bartovič, Surový, Miklík - Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

Quick - Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Callahan, Backes, Parise - Kane, Kesler, Pacioretty - Oshie, Šťastný, Brown.