Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Halák opäť žiaril, ale v play off si nezachytá, Weight: Bol excelentný

Brankár New York Islanders Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

"Ostrovanom" nestačila ani výhra 4:2 na ľade New Jersey, ku ktorej prispel Halák 37 úspešnými zákrokmi a stal sa prvou hviezdou duelu.

New York 9. apríla (TASR) - Posledným účastníkom play off NHL 2016/2017 sa stalo Toronto. Maple Leafs zdolali v noci na nedeľu na domácom ľade Pittsburgh 5:3 a uchmatli zostávajúcu ôsmu postupovú miestenku vo Východnej konferencii. Slovenský obranca Martin Marinčin opäť chýbal v zostave "javorových listov". V bojoch o Stanleyho pohár si tak nezahrajú hokejisti Tampy Bay s brankárom Petrom Budajom a New Yorku Islanders s Jaroslavom Halákom, ktorým sa po základnej časti skončí klubová sezóna.

"Ostrovanom" nestačila ani výhra 4:2 na ľade New Jersey, ku ktorej prispel Halák 37 úspešnými zákrokmi a stal sa prvou hviezdou duelu. Slovenský brankár nastúpil po návrate z farmy 23. marca na sedem zápasov a v šiestich doviedol svoj tím k víťazstvu. Islanders s ním v bránke od začiatku vyhrali aktuálne päť zápasov za sebou, ale ani mohutný finiš neodvrátil fakt, že newyorský tím bude prvýkrát od roku 2014 v play off chýbať. "Halák bol excelentný. Mal fantastické čísla, v bránke pôsobil isto a spoľahlivo. Jeho výkony dodávali tímu istotu a sebavedomie," povedal pre nhl.com tréner "ostrovanov" Doug Weight. Výkon Haláka vyzdvihol aj jeho náprotivok Keith Kinkaid. "Mali sme dosť šancí, ale podržal ich Halák. Chytá veľmi dobre, odkedy sa vrátil a bol kľúčovým hráčom svojho tímu," uviedol Kinkaid.

Islanders aj Lightning (zhodne 92 bodov) strácajú pred záverečným duelom základnej časti na dvojicu Toronto a Boston (95) nedostihnuteľné tri body. Devils obsadia posledné miesto vo Východnej konferencii, čo sa im naposledy stalo v sezóne 1985/86. Časť predzápasovej rozcvičky absolvoval s "diablami" český útočník Patrik Eliáš, ktorý nedávno oficiálne ukončil kariéru. V NHL odohral 20 sezón, všetky za Devils a je najproduktívnejším hráčom aj najlepším strelcom v klubovej histórii. Jeho manželka a dve dcéry potom vhodili symbolické buly medzi jeho a útočníka Islanders Briana Giontu, ktorý s Eliášom hral v New Jersey šesť sezón.

Zo Slovákov bodoval v noci iba Tomáš Tatar, ani jeho asistencia nepomohla Detroitu k víťazstvu, Red Wings podľahli doma Montrealu 2:3 po predĺžení. Slovenský krídelník v druhej tretine pripravil gól Dylanovi Larkinovi, ktorý skóroval na 2:1 pre Red Wings. Pre Tatara to bola 21. asistencia v sezóne. Na konte má 45 kanadských bodov (24+21) a vyrovnal sa najproduktívnejšiemu Slovákovi v tejto sezóne Mariánovi Hossovi, ktorý však strelil o dva góly viac. K dosiahnutiu 100-gólovej méty chýbajú Tatarovi dva presné zásahy. Detroit ukončí sezónu v nedeľu doma proti New Jersey a bude to záverečný zápas v ikonickej Joe Louis Arene. Montreal sa v 1. kole play off stretne s New Yorkom Rangers.



Známe sú aj ďalšie dve dvojice 1. kola play off. Víťaz Západnej konferencie Chicago s triom slovenských útočníkov Mariánom Hossom, Richardom Pánikom a Tomášom Jurčom narazí na držiteľa druhej voľnej karty Nashville, druhý tím Centrálnej divízie Minnesota sa stretne s tretím St. Louis. Chicago vo svojom záverečnom vystúpení v základnej časti prehralo v Los Angeles 2:3, keď v predĺžení rozhodol o triumfe Kings obranca Drew Doughty. Do play off tak Blackhawks vstúpia po štvorzápasovej sérii prehier. Hossa počas takmer 16 minút na ľade zaznamenal štyri strelecké pokusy, Pánik mal "plusku" a jednu strelu, Jurčo sa nezmestil do zostavy. V drese Kings odohral Marián Gáborík 14 minút, pripísal si mínusový bod a dve strely.

Boston v poslednom zápase pred play off prehral s najlepším tímom súťaže Washingtonom 1:3. Obaja súperi môžu na seba naraziť aj v prvom kole vyraďovačky. Ak Toronto získa s Columbusom minimálne bod, stretne sa Boston s Capitals. Ak nie, narazí na Ottawu. Kapitán Bruins Zdeno Chára bol na ľade viac ako 28 minút, pripísal si dve mínusky a dve strely. V druhej tretine jeho delový pokus fantasticky zlikvidoval brankár "Caps" Philipp Grubauer. Štyridsaťročný Chára nebodoval prvýkrát po štyroch zápasoch.

Edmonton so slovenským obrancom Andrejom Sekerom v zostave vyhral vo Vancouveri 3:2, zabezpečil si minimálne druhé miesto v Pacifickej divízii a môže sa dostať aj na prvé. Keď "olejári" v nedeľu opäť zdolajú Canucks a Anaheim prehrá v riadnom čase s Los Angeles, stanú sa víťazmi divízie. Oilers pokorili hranicu 100 bodov prvýkrát od sezóny 1986/87. Jednu asistenciu zaznamenal kapitán Connor McDavid, ktorý si tak predĺžil bodovú sériu na 13 duelov, najdlhšiu v lige v tomto ročníku. Sekera odohral 21 minút a 15 sekúnd, mal plusku a dve strely.

Toronto sa do bojov o Stanleyho pohár prebojovalo prvýkrát od skrátenej sezóny 2012/2013 a len druhýkrát od roku 2004. Rozhodol o tom triumf Maple Leafs nad obhajcom trofeje Pittsburghom 5:3. "Som hrdý na chlapcov, odviedli skvelú prácu. Pred začiatkom sezóny som kolegom trénerom povedal, že keď postúpime do play off, tak sa o tom rozhodne v poslednom 82. zápase sezóny. Stihli sme to o jeden skôr," pousmial sa kouč Maple Leafs Mike Babcock. Toronto po nešťastnom góle, keď si puk do vlastnej bránky zrazil korčuľou Jake Gardiner, prehrávalo v tretej tretine 2:3, ale záver zvládli domáci bravúrne. Na 3:3 vyrovnal v 55. minúte svojím prvým gólom v NHL mladý Fín Kasperi Kapanen a o rozhodujúci zásah sa úspešným tečom postaral Connor Brown. Víťazstvo poistil do prázdnej bránky Auston Matthews a stal sa 16. nováčikom v histórii NHL, ktorý vo svojej premiérovej sezóne zaznamenal 40 gólov. V tínedžerskom veku to okrem neho dosiahli len Dale Hawerchuk, Pierre Turgeon a Mario Lemieux. Zápas nedochytala brankárska jednotka Toronta Frederik Andersen, Dán sa zranil po strete s Tomom Sestitom. Jeho náhradník Curtis McElhinney zaznamenal 12 zásahov, v záverečnej minúte sa zaskvel pri strele Sidneyho Crosbyho a nedovolil mu vyrovnať na 4:4.

Ottawa zdolala NY Rangers 3:1 a zabezpečila si druhé miesto v Atlantickej divízii, čo znamená, že v play off začne doma. Elitný obranca Erik Karlsson vynechal druhý zápas za sebou, ale na vyraďovacie boje bude v poriadku. Z krízy sa nedostal Columbus, keď prehral 2:4 vo Philadelphii a za kratší koniec ťahal v šiestom zápase za sebou. Brankár Flyers Steve Mason zaznamenal 20 zásahov a vychytal svoje 200. víťazstvo v NHL.

Winnipeg bez slovenského útočníka Marka Daňa v zostave zdolal vo svojom záverečnom zápase sezóny Nashville 2:1 a natiahol víťaznú sériu na rekordných sedem stretnutí. Ani prepis v historických klubových tabuľkách však nezmenil nič na tom, že Jets si tento rok v play off nezahrajú. Florida v poslednom domácom zápase sezóny zdolala Buffalo 3:0. S kariérou sa tak úspešne rozlúčil Shawn Thornton, ktorý síce nebodoval, ale vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Na ukončení šesťzápasovej série prehier mali veľký podiel brankár James Reimer (30 zásahov, 2. shutout v sezóne) a dvojgólový strelec Jonathan Huberdeau. Dve asistencie zaznamenal český veterán Jaromír Jágr.

"Bluesmani" zo St. Louis vyhrali na ľade Caroliny 5:4 po nájazdoch a poistili si tretie miesto v Centrálnej divízii. Rozhodujúci nájazd premenil najlepší strelec Blues Vladimir Tarasenko. Posledný zápas pred domácimi fanúšikmi odohral Bryan Bickell, ktorému minulý november diagnostikovali roztrieštenú sklerózu. Pred zápasom oznámil ukončenie kariéry a v tretej tretine sa dočkal pri prerušení hry ovácie publika v Raleigh.

Minnesota vyhrala na ľade Arizony 3:1 a vylepšila si klubový rekord v počte víťazstiev a bodov v jednej sezóne. Wild vyhrali 49 duelov a nazbierali 106 bodov, čím zlepšili rekord zo sezóny 2006/2007. V prvom kole play off sa stretnú so St. Louis.

NHL - sumáre:



OTTAWA SENATORS - NEW YORK RANGERS 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Góly: 24. Hoffman (Stone, Pageau), 30. Brassard (Stalberg, Burrows), 47. Pageau (Borowiecki, Stone) - 60. Zibanejad (Kreider). Brankári: Anderson - Lundqvist, strely na bránku: 33:19, 18.976 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - COLUMBUS BLUE JACKETS 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)
Góly: 13. Bellemare (VandeVelde, Ľubimov), 15. Del Zotto (Schenn, Weise), 27. Voráček (Giroux, Simmonds), 34. Provorov (MacDonald, Schenn) - 22. Jones (Wennberg, Foligno), 36. Jenner (Gagner, Hartnell). Brankári: Mason - Bobrovskij, strely na bránku: 24:22, 19.789 divákov.

BOSTON BRUINS - WASHINGTON CAPITALS 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Góly: 36. C. Miller (Stafford) - 5. Johansson (Williams), 37. Shattenkirk (Bäckström, Ovečkin), 40. Williams (Kuznecov, Schmidt). Brankári: Chudobin (41. Rask) - Grubauer, strely na bránku: 22:32, 17.565 divákov.

NEW JERSEY DEVILS - NEW YORK ISLANDERS 2:4 (0:0, 0:2, 2:2)
Góly: 45. Bennett, 60. Bennett (Prout, Wood) - 23. Pelech (Kuľomin), 27. Lee (Leddy, Beauvillier), 44. Chimera (Quine, de Haan), 49. Lee (Bailey, Leddy). Brankári: Kinkaid - HALÁK, strely na bránku: 39:20, 16.514 divákov.

LOS ANGELES KINGS - CHICAGO BLACKHAWKS 3:2 pp (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)
Góly: 45. Toffoli (Kopitar, Carter), 60. Brown (Kopitar, Carter), 61. Doughty (Carter, Kopitar) - 7. Toews (Schmaltz, Keith), 54. Panarin (Kane, Keith). Brankári: Quick - Crawford, strely na bránku: 26:27, 18.230 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - PITTSBURGH PENGUINS 5:3 (1:1, 1:1, 3:1)
Góly: 7. van Riemsdyk (Bozak, Polák), 24. Bozak (Nylander, Gardiner), 55. Kapanen (Hunwick, Matthews), 58. Brown (Gardiner, Hunwick), 60. Matthews - 7. Kessel (Cullen, Kühnhackl), 28. Crosby (Guentzel, Schultz), 47. Guentzel. Brankári: Andersen (23. McElhinney) - Fleury, strely na bránku: 30:18, 19.561 divákov.

DETROIT RED WINGS - MONTREAL CANADIENS 2:3 pp (1:0, 1:2, 0:0 - 0:1)
Góly: 11. Nielsen (Helm), 33. Larkin (TATAR, Lorito) - 25. Beaulieu (Byron, Gallagher), 39. Lehkonen (Nesterov), 62. Galchenyuk (Nesterov). Brankári: Mrázek - Lindgren, strely na bránku: 27:30, 20.027 divákov.

FLORIDA PANTHERS - BUFFALO SABRES 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Góly: 28. Bjugstad (Vanek, Smith), 38. Huberdeau (Jágr), 46. Huberdeau (Jágr). Brankári: Reimer - Lehner, strely na bránku: 37:30, 17.235 divákov.

CAROLINA HURRICANES - ST. LOUIS BLUES 4:5 pp a sn (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 10. Dahlbeck (Staal), 20. Skinner (Hanifin, Pesce), 35. Nordström (Tolčinskij, Rask), 50. Skinner (Pesce, Hanifin) - 1. Barbašev (Pietrangelo, Tarasenko), 26. Steen (Tarasenko, Pietrangelo), 40. Reaves (Upshall, Brodziak), 43. Upshall, rozh. nájazd Tarasenko. Brankári: Ward - Hutton, strely na bránku: 38:39, 13.509 divákov.

WINNIPEG JETS - NASHVILLE PREDATORS 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Góly: 51. Connor (Lowry), 60. Wheeler (Scheifele, Byfuglien) - 32. Ellis. Brankári: Hellebuyck - Rinne, strely na bránku: 36:34, 15.294 divákov.

DALLAS STARS - COLORADO AVALANCHE 4:3 pp a sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 14. Shore (Eakin, Pateryn), 21. Benn (Klingberg, Seguin), 54. Seguin (Lindell, Klingberg), rozh. nájazd Seguin - 38. Rantanen (Barrie, Andrighetto), 46. Landeskog (Beauchemin, Comeau), 49. MacKinnon (Barrie, Compher). Brankári: Lehtonen - Smith, strely na bránku: 45:24, 18.532 divákov.

ARIZONA COYOTES - MINNESOTA WILD 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly: 43. Perlini (Doan, Goligoski) - 5. Haula (Pominville), 11. Staal (Coyle), 54. Hanzal (Koivu, Dumba). Brankári: Smith - Kuemper, strely na bránku: 21:45, 17.490 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - EDMONTON OILERS 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Góly: 37. Boeser (H. Sedin, D. Sedin), 60. Edler (Boucher, H. Sedin) - 22. Eberle (Nugent-Hopkins, Russell), 44. Letestu (McDavid, Klefbom), 50. Pakarinen (Lucic, Benning). Brankári: Miller - Talbot, strely na bránku: 31:35, 18.865 divákov.

SAN JOSE SHARKS - CALGARY FLAMES 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 25. Tierney (Hansen), 39. Bödker (Tierney, Goodrow), 52. O'Regan (Vlasic, Burns) - 40. Lazar (Tkachuk, D. Hamilton). Brankári: Dell - Elliott (41. Rittich), strely na bránku: 27:21, 17.562 divákov.

Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (Detroit) 19:10 0 1 1 +1 1 0
Zdeno Chára (Boston) 28:14 0 0 0 -2 2 0
Marián Hossa (Chicago) 15:55 0 0 0 0 4 0
Richard Pánik (Chicago) 14:30 0 0 0 +1 1 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 13:59 0 0 0 -1 2 0
Andrej Sekera (Edmonton) 21:15 0 0 0 +1 2 0
--------------------------------------------------
Jaroslav Halák (NY Islanders) 59:52 37/39 94,9
/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Zoznam účastníkov play off:



Západná konferencia (8): Chicago - víťaz konferencie, resp. Centrálnej divízie, Minnesota, Anaheim, San Jose, Edmonton, Calgary, St. Louis, Nashville

Východná konferencia (8): Washington - víťaz základnej časti NHL aj konferencie, resp. Metropolitnej divízie, Montreal - víťaz Atlantickej divízie, Columbus, Pittsburgh, New York Rangers, Boston, Ottawa, Toronto

známe dvojice 1. kola play off NHL 2016/2017:



Východná konferencia
Montreal - New York Rangers
Pittsburgh - Columbus
Západná konferencia
Chicago - Nashville
Minnesota - St. Louis