Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Tatarov Vegas zdolal Los Angeles a postúpili do 2. kola play off

Radosť hokejistov Vegas po góle. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník však chýbal v zostave hostí v druhom dueli za sebou.

New York 18. apríla (TASR) - Hokejisti Vegas Golden Knights vo svojej premiérovej sezóne v NHL postúpili už do 2. kola play off. Vo štvrtom dueli štvrťfinále Západnej konferencie vyhrali na ľade Los Angeles 1:0 a v sérii triumfovali suverénne 4:0. Slovenský útočník Tomáš Tatar chýbal v zostave hostí v druhom dueli za sebou.

"Zlatí rytieri" sa stali prvým tímom v histórii NHL a zároveň vôbec prvým profesionálnym klubom v zámorí, ktorý vo svojej premiérovej sezóne vyhral sériu play off v štyroch zápasoch. Jediný gól stretnutia zaznamenal v 25. minúte bývalý hráč Kings Brayden McNabb, keď prestrelil Jonathana Quicka z pravého kruhu. Je zaujímavé, že Los Angeles v rozširovacom drafte pred začiatkom sezóny ponúkli Vegas McNabba, Dustina Browna a slovenského útočníka Mariána Gáboríka. Golden Knights namiesto veteránov s veľkými kontraktmi siahli po 27-ročnom McNabbovi, ktorý sa stal siedmym strelcom Vegas v tejto sérii.

Vynikajúci výkon podal opäť brankár Marc Andre Fleury, ktorý nepustil za chrbát ani jednu z 31 striel a druhýkrát v sérii zaznamenal čisté konto. Bol to jeho 66. shutout v kariére, čím prekonal Dominika Hašeka a osamostatnil sa na 11. mieste historických tabuliek. "Bola to veľmi tesná séria, skvelé výkony podával aj Jonathan Quick. Sme šťastní, že to vyšlo a tešíme sa na ďalšie kolo," povedal Fleury zámorským médiám. Všetky štyri zápasy sa skončili jednogólovým rozdielom. Vegas sa v 2. kole stretne s víťazom série Anaheim - San Jose, pričom Sharks vedú 3:0 na zápasy.

Washington vyhral v treťom dueli 1. kola na ľade Columbusu 3:2 po dvojnásobnom predĺžení. Vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie tak znížil na 1:2 a po dvoch domácich prehrách sa vrátil do hry o postup. V 89. minúte rozhodol o triumfe hostí dánsky útočník Lars Eller, keď so šťastím a s prispením obrancu Zacha Werenskeho dorazil do siete strelu Bretta Connollyho. "Bol to naozaj škaredý gól. Mal som pocit, že niečo podobné rozhodne o víťazovi. Chuť z víťazstva to neznižuje," povedal hrdina Capitals Eller pre nhl.com.

Aj prvé dva zápasy série našli rozuzlenie až v nadstavenom čase, čo sa stalo šiestykrát v histórii NHL. "Budeme v pohode. Je to séria na sedem zápasov. Nedá sa vyhrať, alebo prehrať v jednom stretnutí," dodal Werenski po najdlhšom zápase v histórii Blue Jackets na domácom ľade. Washington dvakrát viedol, ale domáci vždy vyrovnali. Najskôr skóroval prvýkrát v play off Pierre-Luc Dubois a na 2:2 upravil ruský útočník Artemij Panarin. Jeho krajan, kapitán Capitals Alexander Ovečkin nastúpil na 100. zápas v play off a zaznamenal dve asistencie.

Krok od postupu do semifinále Západnej konferencie je Winnipeg. Vo štvrtom stretnutí uspel na ľade Minnesoty 2:0 a v sérii tak vedie 3:1. Čistým kontom s 30 úspešnými zákrokmi sa zaskvel brankár hostí Connor Hellebuyck. Jeden z troch finalistov na zisk Vezinovej trofeje zaznamenal siedmy shutout v sezóne. "Už po prvých minútach bolo vidno, že je v pohode a verí si. Podal výborný výkon," povedal pre espn.com tréner "tryskáčov" Paul Maurice. Oba góly zaznamenal Mark Scheifele. Slovenský útočník Marko Daňo sa opäť nezmestil do zostavy Winnipegu. V zostave Wild chýbal hviezdny útočník Zach Parise, ktorý si v treťom zápase zranil hrudnú kosť.

Play off NHL - 1. kolo:

štvrťfinále Východnej konferencie - tretí zápas:

COLUMBUS BLUE JACKETS - WASHINGTON CAPITALS 2:3 po dvojnásobnom predĺžení (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
32. Dubois (Panarin, Jones), 45. Panarin (Atkinson) - 26. Wilson (Niskanen, Ovečkin), 35. Carlson (Bäckström, Ovečkin), 89. Eller (Connolly, Smith-Pelly). Brankári: Bobrovskij - Holtby, strely na bránku: 35:45, 19.337 divákov.
/stav série: 2:1/

štvrťfinále Západnej konferencie - štvrté zápasy:

MINNESOTA WILD - WINNIPEG JETS 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly:
20. Scheifele (Connor, Morrissey), 60. Scheifele (Wheeler, Copp). Brankári: Dubnyk - Hellebuyck, strely na bránku: 30:28, 19.277 divákov.
/stav série: 1:3/

LOS ANGELES KINGS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 0:1 (0:0, 0:1, 0:1)
Gól:
25. McNabb (Smith, Karlsson). Brankári: Quick - Fleury, strely na bránku: 31:21, 18.422 divákov.
/konečný stav série: 0:4/