Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

V hlavných kempoch NHL sa predstaví týchto 19 Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kempami zámorské kluby oficiálne začínajú s prípravou na novú sezónu, v rámci nich odohrajú aj niekoľko prípravných stretnutí.

New York 13. septembra (TASR) - Predbežne 19 slovenských hokejistov by sa malo predstaviť v hlavných predsezónnych kempoch klubov NHL, ktoré sa v zámorí začínajú v piatok a sobotu. Tento počet ale nemusí byť konečný.

Zatiaľ nie je totiž známe, či budú po účinkovaní v nováčikovských kempoch pokračovať aj v hlavných mladíci Adam Ružička, Miloš Roman (obaja Calgary) či Marián Studenič (New Jersey). Kompletnú súpisku pre hlavný kemp zatiaľ neoznámilo ani vedenie Detroitu, brankár Patrik Rybár by však v ňom nemal chýbať. Z nováčikovských kempov sa do hlavných dostali Roman Durný (Anaheim), Radovan Bondra (Chicago), Michal Ivan (Los Angeles), Christián Jaroš (Ottawa), Erik Černák (Tampa Bay) a Martin Fehérváry (Washington). Naopak, v príprave s profiligovými klubmi už nebudú ďalej pokračovať Marek Valach (Boston) a Martin Bodák (Vegas). O riadny kontrakt zabojuje v kempe Caroliny aj obranca Michal Čajkovský, ktorý je v tíme Hurricanes na skúške.

Na súpiskách pre hlavný kemp figurujú i skúsení Andrej Sekera (Edmonton) a Marián Gáborík (Ottawa). Obaja však majú za sebou operácie, pokračujú v rekonvalescencii a je isté, že vynechajú úvod sezóny. Najväčšie slovenské zastúpenie je v kempe Bostonu, kde sa okrem kapitána Zdena Cháru predstavia aj letná posila do bránky Jaroslav Halák a útočníci Peter Cehlárik a Martin Bakoš. Isté miesto v prvom tíme majú iba prví dvaja menovaní. Halák, Cehlárik a Bakoš sa predstavia s Bruins aj na exotickom predsezónnom tripe v Číne, Chára sa zostal pripravovať doma rovnako ako ďalšie opory "medveďov".

Jednocestné zmluvy majú v NHL aj Richard Pánik (Arizona), Peter Budaj (Los Angeles), Tomáš Tatar (Montreal), Martin Marinčin (Toronto) a Marko Daňo (Winnipeg). Ešte tri roky platný kontrakt má i Marián Hossa, ten už ale pre kožné problémy ukončil profesionálnu kariéru a jeho vstupná lekárska prehliadka v Arizone bola z tohto hľadiska iba formalitou. Otvorené je zámorské pokračovanie kariéry Tomáša Jurča, ktorý ako neobmedzený voľný hráč stále nemá zmluvu.

Kempami zámorské kluby oficiálne začínajú s prípravou na novú sezónu, v rámci nich odohrajú aj niekoľko prípravných stretnutí. Spravidla sa v nich najprv ukážu hráči, ktorí bojujú o miesto v prvom tíme, a postupne sa v zápasoch predstavia i hlavné opory. Nový ročník NHL odštartuje v stredu 3. októbra (v noci na štvrtok 4. októbra SELČ). Základná časť vyvrcholí 6. apríla, po nej nasleduje play off, finále o Stanleyho pohár sa odohrá tradične na konci mája a začiatku júna.

Slováci v hlavných kempoch klubov NHL:

Anaheim Ducks - Roman Durný (b)**
Arizona Coyotes - Richard Pánik (ú)
Boston Bruins - Zdeno Chára (o), Jaroslav Halák (b), Peter Cehlárik (ú)*, Martin Bakoš (ú)*
Carolina Hurricanes - Michal Čajkovský (o)**
Chicago Blackhawks - Radovan Bondra (ú)**
Edmonton Oilers - Andrej Sekera (o)
Los Angeles Kings - Peter Budaj (b), Michal Ivan (o)**
Montreal Canadiens - Tomáš Tatar (ú)
Ottawa Senators - Marián Gáborík (ú), Christián Jaroš (o)*
Tampa Bay Lightning - Erik Černák (o)*
Toronto Maple Leafs - Martin Marinčin (o), Kristián Pospíšil (ú)**
Washington Capitals - Martin Fehérváry (o)*
Winnipeg Jets - Marko Daňo (ú)

*- dvojcestná zmluva
**-skúšobný kontrakt, resp. pozvánka do kempu