Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia NHL

NHL: NY Islanders bez Haláka prehrali, Ovečkin dal 13. gól v sezóne

Kapitán Washingtonu Capitals Alex Ovečkin. Foto: TASR/AP

Predposledný tím Východnej konferencie Buffalo Sabres zdolal doma Washington Capitals 3:1 a ukončil tak trojzápasovú sériu hráčov z hlavného mesta.

New York 8. novembra (TASR) - Hokejisti New York Islanders prehrali v noci na stredu v zámorskej NHL na domácom ľade s Edmontonom Oilers 1:2 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil hviezdny Connor McDavid, v drese "ostrovanov" sedel len na striedačke slovenský brankár Jaroslav Halák.

Kapitán Edmontonu McDavid dal svoj šiesty gól v sezóne, keď v 38. sekunde nadstaveného času úspešne zakončil únik s Leonom Draisatlom. "Naši dvaja veľkí chlapi to zobrali do svojich rúk a rozhodli. Presne toto od nich potrebujeme a som rád, že to vyšlo," povedal zámorským médiám brankár Oilers Cam Talbot, ktorý zaznamenal 36 zásahov, z toho 13 v tretej tretine. Prekonal ho len bývalý "olejár" Jordan Eberle, ktorý krátko po Draisatlovom góle vyrovnal na 1:1. "Bol to zvláštny pocit. Nevedel som, čo mám od toho čakať. Postupne som sa dostal do zápasu a už som na to nemyslel," povedal Eberle, ktorý v drese Edmontonu odohral prvých sedem sezón v NHL a v júni ho klub vymenil do Islanders za Ryana Stromea. Ten sa proti bývalým spoluhráčom nepresadil. Oilers vyhrali druhý z posledných troch duelov. Zápas nedohral útočník Islanders Nikolaj Kuľomin, ktorý sa na ľad nevrátil v tretej tretine po tvrdom strete s Erikom Grybom.

Predposledný tím Východnej konferencie Buffalo Sabres zdolal doma Washington Capitals 3:1 a ukončil tak trojzápasovú víťaznú sériu hráčov z hlavného mesta. Jediný gól hostí zaznamenal Alexander Ovečkin, pre ktorého to bol už 13. presný zásah v sezóne. Kapitán Capitals skóroval v treťom zápase za sebou a je druhý najlepší strelec NHL za krajanom Nikitom Kučerovom z Tampy Bay (14). Proti Buffalu sa mu tradične darí, v 43 zápasoch proti Sabres strelil 27 gólov a zaznamenal 43 bodov. Dva presné zásahy v drese "šablí" si pripísal Evander Kane, ktorý v druhej tretine otvoril skóre a v poslednej ho uzavrel gólom do prázdnej bránky. O víťazný zásah sa postaral v 44. minúte Benoit Pouliot, keď zlomil nerozhodný stav. "V tretej časti sme ukázali charakter. Keď budeme hrať takto v každom zápase, tak sa o výsledky nemusíme báť," povedal pre espn.com Pouliot.

Po šesťzápasovej pauze sa do zostavy Calgary Flames vrátil český veterán Jaromír Jágr, ktorý nehral pre zranenie slabín. V kanadskom derby proti Vancouveru nastúpil v tretej formácii, ale nebodoval. Canucks vyhrali na ľade súpera 5:3, keď rozhodli v tretej tretine dvomi gólmi v priebehu 38 sekúnd. Do vedenia 4:3 dostal svoj tím v presilovke Bo Horvat a krátko na to sa prvýkrát v sezóne strelecky presadil Henrik Sedin. Jubilejný 900. zápas v profilige odohral rakúsky útočník "kosatiek" Thomas Vanek a oslávil to gólom a asistenciou. "Pred zápasom som o tom ani nevedel. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali, za čo vďačíme výbornému Jacobovi Markströmovi v bránke. Bez neho by to bol iný príbeh," citovala Vaneka stránka nhl.com.

Obhajca Stanley Cupu Pittsburgh zdolal na domácom ľade posledný tím súťaže Arizonu Coyotes 3:1. Penguins mali vynikajúci vstup do zápasu, keď už v 59. sekunde otvoril skóre Justin Schultz a v 4. minúte zvýšil na 2:0 Jevgenij Malkin. O tretí zásah "tučniakov" sa postaral Phil Kessel, ktorý prvýkrát v sezóne nastúpil vo formácii s Malkinom. Tréner Mike Sullivan sa snažil oživiť ofenzívu tímu, v ktorej to v porovnaní s minulou sezónou škrípe. A tento ťah mu vyšiel, Malkin s Kesselom boli pri všetkých góloch a mali zhodne bilanciu 1+2. "Hralo sa nám spolu perfektne, ale je to len jeden zápas. Musíme to potvrdiť aj v ďalších dueloch," povedal Malkin. Kapitán Sidney Crosby nedal gól už v posledných deviatich zápasoch. V noci dokonca ani raz nevystrelil na bránku, čo sa mu stalo prvýkrát od 3. marca. Vrelého privítania sa v Pittsburghu dočkal tréner Arizony Rick Tocchet, ktorý bol v posledných dvoch sezónach na lavičke "tučniakov" ako asistent pri dvoch Stanley Cupoch.

Ani 46 zákrokov Roberta Luonga nestačilo Floride na to, aby zastavila sériu prehier. Panthers podľahli Caroline na jej ľade 1:3 a nevyhrali už päť zápasov. Hurricanes naopak zastavili sériu štyroch neúspechov. Luongo nastúpil na 500. zápas za Floridu a 972. celkovo, čím prekonal Terryho Sawchuka a osamostatnil sa na treťom mieste historických tabuliek. "Je to neskutočný brankár. Obdivujem ho celý život. Raz budem rozprávať deťom, že som chytal proti Robertovi Luongovi," zložil poklonu legende NHL brankár Caroliny Scott Darling. Luongo zaznamenal aj asistenciu pri jedinom góle svojho tímu a pripísal si 21. bod v kariére.

Hokejisti St. Louis vyhrali šiesty z posledných siedmich duelov, keď na ľade New Jersey Devils otočili skóre z 0:1 na 3:1. O všetky góly Blues sa postarala prvá formácia - Vladimir Tarasenko a Brayden Schenn mali bilanciou 1+2, víťazný gól dal Jaden Schwartz. Tretie víťazstvo za sebou zaznamenal Montreal Canadiens, keď zdolal doma Vegas Golden Knights 3:2. Spoľahlivý výkon podal opäť brankár Charlie Lindgren, ktorý v NHL ešte nepocítil trpkosť prehry.

Kalifornské derby rozhodol v predĺžení Nick Shore, keď po nahrávke Dustina Browna prekonal striedajúceho brankára Ryana Millera. Veterán Ducks prišiel do bránky v 54. minúte namiesto zraneného Johna Gibsona a predviedol viacero výborných zákrokov, ale proti strele Shorea nemal šancu. Kings prehrávali 0:2 a 1:3, ale napokon skóre otočili. Nashville vyhral v Columbuse 3:1, k čomu výborným výkonom pomohol brankár Pekka Rinne, autor 35 zásahov. "Predátori" ešte nemohli počítať s novou akvizíciou z Ottawy Senators Kyleom Turrisom, ktorý ešte nemal vybavené potrebné doklady na imigračnom úrade. Prvýkrát sa na ľade bývalého klubu predstavil bývalý "modrokabátnik" Scott Hartnell.

Sumáre:

BUFFALO SABRES - WASHINGTON CAPITALS 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly:
23. Kane (Eichel), 44. Pouliot, 60. Kane (Pominville) - 38. Ovečkin (Smith-Pelly, Orpik). Brankári: Lehner - Grubauer, strely na bránku: 32:25, 17.146 divákov.

NEW JERSEY DEVILS - ST. LOUIS BLUES 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Góly:
4. Coleman (Boyle, Moore) - 39. Tarasenko (Schenn), 41. Schwartz (Schenn, Tarasenko), 60. Schenn (Tarasenko). Brankári: Schneider - Allen, strely na bránku: 22:40, 12.317 divákov.

NEW YORK ISLANDERS - EDMONTON OILERS 1:2 pp (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Góly:
25. Eberle (Barzal) - 22. Draisaitl (Lucic), 61. McDavid (Draisaitl). Brankári: Greiss - Talbot, strely na bránku: 37:25, 12.281 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - ARIZONA COYOTES 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Góly:
1. Schultz (Malkin, Kessel), 4. Malkin (Kessel, Guentzel), 47. Kessel (Malkin, Hörnqvist) - 41. Rieder (Ekman-Larsson, Fischer). Brankári: Murray - Raanta, strely na bránku: 37:25, 18.498 divákov.

CAROLINA HURRICANES - FLORIDA PANTHERS 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly:
33. McGinn (Hanifin, McKeown), 50. Ryan (Williams, McKeown), 59. Williams (Nordström, Slavin) - 35. Trocheck (Huberdeau, Luongo). Brankári: Darling - Luongo, strely na bránku: 48:31, 8828 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - NASHVILLE PREDATORS 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Góly:
45. Dubois - 33. Irwin (Arvidsson, Ekholm), 55. Järnkrok (Salomäki, Fiala), 60. Arvidsson (Salomäki). Brankári: Korpisalo - Rinne, strely na bránku: 36:29, 14.996 divákov.

MONTREAL CANADIENS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Góly:
9. Gallagher (Plekanec, Benn), 11. Benn (Mete, Hudon), 24. Pacioretty (Petry, Shaw) - 18. Bellemare (Engelland), 59. Haula (Marchessault, Perron). Brankári: Lindgren - Lagace, strely na bránku: 28:31, 21.302 divákov.

CALGARY FLAMES - VANCOUVER CANUCKS 3:5 (1:1, 2:2, 0:2)
Góly:
20. Hamilton (Tkachuk, Backlund), 32. Gaudreau (Brodie), 38. Ferland - 16. Gagner (D. Sedin, Vanek), 36. Vanek (Del Zotto, Biega), 39. Dorsett (Sutter), 45. Horvat (Boeser, Hutton), 45. H. Sedin (D. Sedin, Virtanen). Brankári: Smith - Markström, strely na bránku: 32:21, 18.160 divákov.

ANAHEIM DUCKS - LOS ANGELES KINGS 3:4 pp (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly:
7. Boll (Montour, Shaw), 13. Vatanen (Rakell), 35. Rakell (Manson, Grant) - 17. Kopitar (Iafallo, Muzzin), 40. Kempe (Pearson, Toffoli), 46. Brown (Iafallo, Kopitar), 64. Shore (Brown, Quick). Brankári: Gibson (54. Miller) - Quick, strely na bránku: 36:43, 16.637 divákov.