Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Lindros je šiesty hráč Philadelphie, ktorého dres navždy vyradili

Hokejová legenda Eric Lindros. Foto: TASR/AP

Lindrosov dres sa zaradil medzi legendy klubu ako Bernie Parent, Mark Howe, Barry Ashbee, Bill Barber a Bobby Clarke.

Philadelphia 19. januára (TASR) - Vedenie klubu zámorskej NHL Philadelphia Flyers slávnostne vyradilo dres svojho bývalého hokejistu Erica Lindrosa s číslom 88. Lindros strávil v klube z Pensylvánie osem sezón a stal sa šiestym hráčom, ktorého dres zavesili pod strechu Wells Fargo Centra.

Lindrosa, držiteľa Hartovej trofeje v rokoch 1994 a 1995, pred dvomi rokmi uviedli do hokejovej slávy. Hral za New York Rangers, Toronto Maple Leafs a Dallas Stars, v drese "letcov" zaznamenal v 486 zápasoch 659 bodov. "V histórii NHL okrem neho neexistuje hráč, ktorý je dominantný vo všetkých fázach hry, pokiaľ ide o fyzické a technické zručnosti," povedal súčasný tréner Philadelphie Dave Hakstol. "Ktokoľvek, kto sledoval hokej vie, že Lindros je synonymom pre Flyers," dodal súčasný hráč Toronta a bývalý hráč Philadelphie James Van Riemsdyk.

Lindrosov dres sa zaradil medzi legendy klubu ako Bernie Parent, Mark Howe, Barry Ashbee, Bill Barber a Bobby Clarke. "Je to pre mňa mimoriadny moment. Toto je jeden z tých dní, na ktoré nezabudnete do konca života," uviedol Lindros pre nhl.com. Na ceremónii bol aj bývalý prezident Flyers Paul Holmgren, ktorý na adresu Lindrosa povedal: "Od tohto momentu bude číslo 88 medzi najlepšími hráčmi v našej histórii. Pre minulé, súčasné a budúce generácie bude jasné, že 88 bolo a vždy bude vaše číslo."

Fyzicky dobre vybavený a tvrdý útočník dal o sebe vedieť už po drafte. V roku 1991 si ho ako jednotku vybral Quebec Nordiques. Lindros bol zvolený ako ten, kto by mal frankofónny kluby vytiahnuť z krízy. V juniorskej súťaži exceloval, dokonca dostal prezývku The Next One, čo bola narážka na prezývku Wayna Gretzkého The Great One. Lindros si však postavil hlavu a odmietol za Quebec nastúpiť. Situácia sa nevyriešila vyše roka, Quebec sa najskôr dohodol na výmene s Philadelphiou a potom aj s NY Rangers. Napokon arbitrážny sudca Larry Bertuzzi rozhodol, že Lindros patrí Philadelphii. Tá do Quebecu poslala šesť hráčov vrátane Petra Forsbega, 15 miliónov dolárov a dva draftové výbery. Táto transakcia je považovaná za jednu z najvplyvnejších v celej histórii profiligy a priniesla do NHL vážne zmeny, ktoré sa týkali aj platov. Tímy odvtedy musia splniť presné podmienky na registráciu obchodnej dohody a uzavretie zmluvy musia nahlásiť na centrálny register.

Fanúšikovia hokeja nezabudnú na "légiu skazy", ktorú Lindros vytvoril vo Philadelphii spolu s Johnom LeClairom a Mikealom Renbergom. Tento útok je považovaný za jeden z najlepších v dejinách hokeja. V roku 1997 dotiahol Lindros v úlohe kapitána mužstvo do finále Stanleyho pohára, proti Detroitu však ani raz nezvíťazilo.