Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tatar nádherne skóroval a pomohol Detroitu zdolať Los Angeles

Tomáš tatar sa teší zo streleného gólu. Foto: TASR/AP

Domáci Red Wings rozhodli o triumfe nad obhajcom Stanleyho pohára už v prvej tretine, ktorú vyhrali jasne 4:0.

New York 1. novembra (TASR) - V štyroch zápasoch zámorskej NHL v noci na sobotu sa predstavilo kvarteto slovenských hokejistov. Strelecky sa presadil iba Tomáš Tatar, ktorý gólom pomohol k víťazstvu Detroitu nad Los Angeles 5:2. Bol to pre neho druhý presný zásah v sezóne.

Gól Tomáša Tatara:





Domáci Red Wings rozhodli o triumfe nad obhajcom Stanleyho pohára už v prvej tretine, v ktorej nasúkali súperovi za necelých 10 minút štyri góly. Dvomi presnými zásahmi a jednou asistenciou sa zhodne blysli Švéd Gustav Nyquist a ruský center Pavel Dacjuk. Tatar v 16. minúte zvýšil na 4:0 pre domácich, keď po šikovnej prihrávke od Nyquista spoza bránky trafil voľný priestor medzi betónom brankára Jonathana Quicka a ľavou žŕdkou. Pre slovenského útočníka to bol prvý gól od 15. októbra, čakal naň šesť zápasov a ukončil tak svoje štvrté najdlhšie strelecké suchoty v NHL. "Mali sme skutočne vydarený začiatok. Strelili sme štyri góly a potom sme trochu zvoľnili tempo. Vyzeralo to trochu zle, no mali sme zápas celý čas pod kontrolou. Víťazstvo je pre nás dôležité a máme z neho veľkú radosť," povedal pre zámorské médiá Tatar, ktorý strávil na ľade vyše 14 minút. Na margo spolupráce s Nyquistom dodal: "Hrali sme spolu nejaký čas na farme v Grand Rapids a aj tu v Detroite. Máme medzi sebou vybudovanú 'chémiu' a na ľade si rozumieme. Pred mojím gólom to spravil pekne, ja som si našiel svoje miesto a skóroval."

Detroit potvrdil, že to na "kráľov" vie, v uplynulých desiatich vzájomných konfrontáciách s Los Angeles až osemkrát vyhral. "Vyšiel nám úvod stretnutia a naša hra v presilovkách bola magická. Chalani veľmi dobre korčuľovali a pomohlo nám aj, že Kings mali v nohách ťažký duel s Pittsburghom," vyslovil sa tréner "červených krídel" Mike Babcock. Z víťazstva sa tešil aj Tomáš Jurčo, ktorý počas desaťapolminútového pobytu na ľade vyslal na Quicka jednu strelu. Slovenský kanonier LA Marián Gáborík vynechal už ôsmy zápas v rade pre zranenie v hornej časti tela, hosťom chýbal z rovnakého dôvodu i Anže Kopitar.

Galéria zo zápasu:





Dvaja Slováci sa predstavili aj v Columbuse, kde zraneniami zdecimovaní Blue Jackets v zostave s Markom Daňom podľahli Torontu 1:4. Najväčší podiel na triumfe Maple Leafs mali trojbodoví Phil Kessel a Daniel Winnik (zhodne 1+2). Brankár hostí Jonathan Bernier prispel k triumfu 28 úspešnými zásahmi, čisté konto mu pokazil Cam Atkinson, ktorý sa presadil v polovici tretieho dejstva v početnej prevahe. Daňo odohral v domácom drese 14 a pol minúty, pripísal si mínusku a dva strelecké pokusy. V treťom útoku hostí korčuľoval krídelník Richard Pánik, na ľade strávil 13:44 min.

"Modré kabáty" mali solídny štart do sezóny, no potom začali doplácať na zranenia opôr, mimo hry sú aktuálne brankár Sergej Bobrovskij, obranca James Wisniewski či útočníci Nathan Horton, Brandon Dubinsky, Arťom Anisimov, Mark Letestu, Boone Jenner a Matt Calvert. Blue Jackets momentálne ťahajú sériu štyroch prehier a klesli už na siedme miesto v Metropolitnej divízii.

Aj Calgary sa boria so zdravotnými problémami, no Flames narozdiel do Columbusu dokázali zvíťaziť, keď zdolali Nashville na svojom ľade 4:3. "Predátorom" nepomohli ani dva góly Jamesa Neala, predsezónnej posily z Pittsburghu. Kanonier Anaheimu Corey Perry prispel gólom a asistenciou k výhre Ducks 2:1 po predĺžení na ľade Dallasu a ako prvý hráč v sezóne pokoril hranicu desať presných zásahov.

Zároveň tiež ukončil 115 minút a 13 sekúnd trvajúce gólové suchoty Ducks. "Vždy, keď získate dva body na súperovom klzisku, urobili ste niečo správne. Myslím si, že sme dnes podali veľmi dobrý výkon," pochvaľoval si najlepší strelec súťaže. O víťazstve kalifornského tímu rozhodol premiérovým gólom v jeho drese útočník Nate Thompson v polovici predĺženia.




Výsledky NHL:

Columbus - Toronto 1:4, Detroit - Los Angeles 5:2 /TATAR za domácich 1+0/, Dallas - Anaheim 1:2 pp, Calgary - Nashville 4:3


Sumáre NHL:

COLUMBUS - TORONTO 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Góly: 51. Atkinson (Johansen, Johnson) - 16. Kessel (Winnik, Kadri), 33. Clarkson (Phaneuf, Holland), 43. Kadri (Kessel, Winnik), 57. Winnik (Kessel). Brankári: McElhinney - Bernier, strely na bránku: 29:27, 14.479 divákov.



DETROIT - LOS ANGELES 5:2 (4:0, 0:1, 1:1)

Góly: 6. Nyquist (Zetterberg, Kronwall), 10. Dacjuk, 12. Nyquist (Kronwall, Dacjuk), 16. TATAR (Nyquist, Sheahan), 59. Dacjuk (Zetterberg, Abdelkader) - 31. Martinez (Richards, Lewis), 42. Toffoli (Regehr, King). Brankári: Howard - Quick, strely na bránku: 35:30, 20.027 divákov.




DALLAS - ANAHEIM 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 55. Roussel (Daley, Garbutt) - 37. Perry (Beauchemin, Kesler), 63. Thompson (Perry, Fowler). Brankári: Lehtonen - Andersen, strely na bránku: 22:24, 15.343 divákov.



CALGARY - NASHVILLE 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)

Góly: 25. Monahan (Wideman, Glencross), 43. Hudler (Granlund, Gaudreau), 45. Brodie (Monahan, Giordano), 47. Gaudreau (Engelland, Šmíd) - 26. Smith (Ellis, Ekholm), 32. Neal (Ribeiro), 51. Neal (Cullen, Forsberg). Brankári: Hiller - Rinne, strely na bránku: 30:31, 18.505 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 14:13 1 0 1 0 3 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 10:34 0 0 0 0 1 0

Richard Pánik (Toronto) 13:44 0 0 0 0 0 0

Marko Daňo (Columbus) 14:36 0 0 0 -1 2 0