Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

NHL: Dvojbodový Tatar prispel k triumfu Detroitu

Slovenský hokejista Tomáš Tatar. Foto: TASR/AP

Tatar zaznamenal v tretej tretine svoj 24. presný zásah v sezóne, ktorým v presilovej hre poslal Detroit do vedenia 3:2.

New York 4. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa gólom a asistenciou podieľal v zámorskej NHL na víťazstve Detroitu nad Ottawou 5:4 po nájazdoch.

Tatar zaznamenal v tretej tretine svoj 24. presný zásah v sezóne, ktorým v presilovej hre poslal Detroit do vedenia 3:2. Pôvodne ohlásili za strelca Gustava Nyquista, ale spomalený záber ukázal, že puk zo vzduchu doklepol do siete slovenský útočník. Ten o chvíľu neskôr asistoval aj pri góle Nyquista, no domáci rozhodli o triumfe až v nájazdoch. V nich sa ako jediný v siedmej sérii presadil pri svojom debute v NHL Rus Jevgenij Svečnikov. "Pred nájazdom tréner ukázal na mňa prstom a povedal 'choď'. Chalani ma povzbudzovali, hovorili mi, aby som spravil iba to, čo viem. Bol som nabudený, veľmi som chcel nájazd premeniť, v hale bol hluk, som rád, že mi to vyšlo," povedal pre klubový web talentovaný krídelník, ktorý sa stal hrdinom hneď pri svojej profiligovej premiére. "Mám iba 20 rokov, keď som vykorčuľoval na ľad Joe Louis Areny, naskakovala mi husia koža. Mal som pocit, akoby som mal v tele bubliny," dodal Svečnikov.



Tatar odohral viac ako 21 minút, mal tri strely a mínusový bod, v rozstrele svoj pokus nepremenil. V aktuálnom ročníku nazbieral 24 gólov a 20 asistencií a so 44 bodmi sa vyrovnal Mariánovi Hossovi a Richardovi Pánikovi na prvom mieste produktivity Slovákov. V drese Senators si pripísal gól a asistenciu ich najproduktívnejší hráč Erik Karlsson, ktorý prekvapil svojím skorým návratom do zostavy. Elitný švédsky bek mal pôvodne vynechať tretí zápas v rade pre zranenie v dolnej časti tela, na rannom korčuľovaní sa však cítil dobre a tak odletel do Detroitu. Do arény prišiel dve hodiny pred úvodným buly. "Bol to pre nás dôležitý zápas, tak som zatelefonoval generálnemu manažérovi Pierrovi Dorionovi a oznámil mu, že som na tom už zdravotne lepšie a stíham let. Ani spoluhráčom som to nepovedal," prezradil Karlsson.

"Senátori" si mierne polepšili v boji o play off. Utrpeli síce piatu prehru v rade, ale zisk bodu im stačil, aby sa vrátili na tretie miesto v Atlantickej divízii. Na konte majú rovnaký počet bodov ako aktuálny držiteľ druhej voľnej karty Boston, pred deviatym tímom Východnej konferencie Tampou Bay majú štyri zápasy pred koncom základnej časti štvorbodový náskok. Detroit stratil nádej na postup už dávnejšie.



Montreal si víťazstvom 4:1 na ľade Floridy v predstihu zabezpečil prvenstvo v Atlantickej divízii. Dvoma gólmi a asistenciou sa blysol fínsky krídelník Artturi Lehkonen. "Sme šťastní zo zisku divízneho titulu, vyraďovaciu časť tak začneme na domácom ľade. Chceme ďalej zlepšovať našu hru, aby sme vstúpili do play off v správnej forme," vyslovil sa pre zámorské médiá tréner Canadiens Claude Julien, ktorého mužstvo vyhralo piaty zápas po sebe. Jediný gól "panterov" strelil Jonathan Marchessault, ten sa stal prvým hráčom Floridy od Davida Bootha v sezóne 2008/2009, ktorý dosiahol 30-gólovú hranicu v jednej sezóne. "Nič to neznamená, pokiaľ nepostúpite do play off," poznamenal Marchessault.

Slovenský obranca Martin Marinčin sa nezmestil do zostavy Toronta pri výhre 4:2 v Buffale. Hostia sa tak priblížili k miestenke do play off, na druhom mieste Atlantickej divízie majú náskok jedného bodu pred dvojicou Ottawa - Boston. Maple Leafs rozhodli o svojom víťazstve už po šiestich minútach hry, keď vsietili tri góly v rozpätí iba 43 sekúnd a vyhnali z domácej bránky Švéda Robina Lehnera. Najproduktívnejší hráč "javorových listov" Auston Matthews strelil 39. gól v sezóne a svojím 67. kanadským bodom zlepšil nováčikovský rekord klubu. Prekonal zápis Slováka Petra Ihnačáka, ktorý vo svojom premiérovom ročníku v NHL (1982/1983) nazbieral v drese Toronta 66 bodov (28+38). "Mám to šťastie, že hrám s viacerými skvelými hráčmi, takže uznanie patrí aj im," povedal Matthews.

NHL - sumáre:

BUFFALO SABRES - TORONTO MAPLE LEAFS 2:4 (0:3, 1:0, 1:1)
Góly: 22. R. O'Reilly (Gionta), 60. Eichel (Reinhart) - 5. Komarov (Kadri), 6. Matthews (W. Nylander, Gardiner), 6. van Riemsdyk (Bozak), 46. Kadri (Marner, Zajcev). Brankári: Lehner (6. Nilsson) - Andersen, strely na bránku: 22:45, 18.829 divákov.

DETROIT RED WINGS - OTTAWA SENATORS 5:4 pp a sn (0:0, 2:1, 2:3 - 0:0, 1:0)
Góly: 21. Nielsen (Jensen, Sheahan), 27. Larkin (Jensen), 46. TATAR, 48. Nyquist (Green, TATAR), rozh. nájazd Svečnikov - 22. Burrows (Turris, Karlsson), 41. Karlsson (Hoffman, Anderson), 49. Turris (Stone), 53. Claesson (Turris). Brankári: Mrázek - Anderson, strely na bránku: 33:45, 20.027 divákov.

FLORIDA PANTHERS - MONTREAL CANADIENS 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Góly: 29. Marchessault (Sgarbossa, Pysyk) - 14. Shaw (Galchenyuk, Lehkonen), 42. Lehkonen, 57. Lehkonen (Byron), 59. Radulov (Pacioretty, Danault). Brankári: Berra - Lindgren, strely na bránku: 32:31, 15.222 divákov.

Slovák v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 21:46 1 1 2 -1 3 0

zoznam tímov s istotou účasti v play off:

Západná konferencia (8):
Chicago (istota prvenstva v Centrálnej divízii i konferencii), Minnesota, Anaheim, San Jose, Edmonton, Calgary, St. Louis, Nashville

Východná konferencia (5):
Washington, Columbus, Pittsburgh, New York Rangers, Montreal (istota prvenstva v Atlantickej divízii)