Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia NHL

NHL: Chára odohral 834. duel za Boston a medzi obrancami je už štvrtý

Zdeno Chára (vľavo). Foto: TASR/AP

Za Boston skórovali David Pastrňák a Patrice Bergeron, brankár Tukka Rask mal 29 úspešných zákrokov.

New York 9. novembra (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL na ľade New Yorku Rangers 2:4. Slovenský obranca v drese hostí Zdeno Chára si pripísal na konto mínusový bod a jednu strelu na bránku. Dvomi gólmi v rozpätí 30 sekúnd v prvej tretine sa na triumfe domácich podieľal Jimmy Vesey. Pre "jazdcov to bolo už piate víťazstvo v rade.

"Snažím sa zachovať si dobré návyky v mojej hre. Dohrávať súboje, tlačiť sa pred bránku. Dnes mi padli dva puky presne do toho priestoru a ja som ich využil. Neboli to najkrajšie góly, no verím, že to od dnes pôjde už len lepšie," povedal Vesey, ktorý sa presadil dvakrát dorážkami z tesnej blízkosti bránky. Dvadsaťštyriročný krídelník nazbieral doteraz v 16 dueloch sezóny len dva góly a jednu asistenciu. "Zvýši mu to sebavedomie. Išiel do miest, kde treba byť tvrdý, a dal dva góly. Je to pre neho pozitívny krok," pochválil ho tréner Alain Vigneault.

Vesey si za svoj výkon vyslúžil ocenenie druhej hviezdy duelu. Predbehol ho iba brankár "jazdcov" Henrik Lundqvist, ktorý kryl 31 striel súperov. "Dnes sme hrali rozumne. V prvej tretine sme diktovali tempo a mali sme skvelú energiu," povedal.

Za Boston skórovali David Pastrňák a Patrice Bergeron, brankár Tukka Rask mal 29 úspešných zákrokov. "Musíme sa pripraviť na zápas ako tím od prvého vhadzovania. V niekoľkých uplynulých dueloch sme boli pomalí. Nemôžeme vyhrávať, keď necháme súpera nech si spraví náskok," sťažoval sa Pastrňák.

Zdeno Chára odohral svoj 834. zápas základnej časti za Bruins, čím sa dostal v historických tabuľkách klubu pred Dita Clappera na štvrté miesto v počte odohraných duelov medzi obrancami. San Jose prehralo s Tampou Bay 1:5, tri kanadské body zaznamenali v drese "bleskov" všetci traja hráči elitného útoku. Ruský útočník Vladislav Namestnikov dal dva góly a pridal asistenciu, jeho krajan Nikita Kučerov mal bilanciu 1+2 a center Steven Stamkos zaznamenal tri prihrávky. Dvadsaťsedemročný kapitán tímu Stamkos figuruje na čele produktivity celej NHL s 28 bodmi (7+21), Kučerov je druhý (26 b) a s 15 gólmi vedie poradie kanonierov. Namestnikov má celkovo na konte 17 bodov (7+10) a je 23. v poradí. Slovenský brankár Tampy Peter Budaj sedel na striedačke, v prebiehajúcej sezóne nastúpil len na dva zápasy.

Sharks mali síce výborný vstup do zápasu, keď sa už po 25 sekundách presadil Joonas Donskoi, no "blesky" vyrovnali ešte v prvej tretine a od druhej už mali jasne navrch. V 40. minúte vyhnali štvrtým gólom z bránky Martina Jonesa. Jeho náhradník Aaron Dell inkasoval v tretej časti ešte jeden gól. "Po prvom striedaní sme si nemysleli, že sa to skončí takýmto skóre. Dokázali sme však výborne odpovedať. Po prvej tretine sme v šatni veľa rozprávali. V druhej sme už mali navrch, korčuľovali sme, nenechali sme im žiadny priestor," povedal tréner Lightning Jon Cooper. Tampa tak vyhrala druhý duel v rade a s 26 bodmi kraľuje celej profilige, "žraloci" prišli o štvorzápasovú víťaznú sériu a na západe im patrí siedma priečka.

Toronto, bez zraneného Austona Matthewsa, si doma poradilo s Minnesotou 4:2 a na východe je druhé, no na vedúcu Tampu stráca šesť bodov. V bránke domácich sa zaskvel Frederik Andersen, ktorý kryl 35 striel súpera. O góly sa postarali Nazem Kadri, Patrick Marleau, Connor Carrick a Connor Brown. "Bol to pre nás dobrý večer, hlavne pre brankára. Sebavedomie je veľmi dôležité," povedal tréner Toronta Mike Babcock. "Divosi" prehrali už tretí duel v rade. Jason Zucker zaznamenal oba góly a v prebiehajúcej sezóne nazbieral už 10 bodov (5+5). Brankár Devan Dubnyk dostal štyri góly z 19 striel. "Hrali sme dobre, mali sme dostatok šancí a po väčšinu duelu sme držali puk na hokejkách. Andersen však chytal výborne," povedal Dubnyk.

Sumáre:

NEW YORK RANGERS - BOSTON BRUINS 4:2 (3:1, 0:0, 1:1)
Góly:
10. Buchnevich (McDonagh, Grabner), 15. Vesey (Buchnevich, Zibanejad), 16. Vesey (Shattenkirk, Desharnais), 60. Nash (McDonagh) - 11. Pastrňák (Bergeron, Bjork), 47. Bergeron (Pastrňák, Krug). Brankári: Lundqvist - Rask, strely na bránku: 33:33, 18.006 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - MINNESOTA WILD 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly:
13. Kadri (Rielly, Nylander), 24. Marleau (Hyman, Brown), 44. Carrick, 60. Brown - 19. Zucker (Staal), 56. Zucker (Staal, Suter). Brankári: Andersen - Dubnyk, strely na bránku: 19:37, 19.049 divákov.

SAN JOSE SHARKS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)
Góly:
1. Donskoi (Thornton, Pavelski) - 8. Dotchin (Point, Gourde), 21. Kučerov (Namestnikov, Stamkos), 30. Koekkoek (Gourdee, Stralman), 32. Namestnikov (Stamkos, Kučerov), 57. Namestnikov (Kučerov, Stamkos). Brankári: Jones (40. Dell) - Vasilevskij, strely na bránku: 33:30, 17.044 divákov.

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 21:28 0 0 0 -1 1 0
__________________________________
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/