Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Meszároš a Chára sa porátali s Philadelphiou

Hráči Bostonu, medzi nimi aj Andrej Meszároš sa tešia z gólu v bránke Philadelphie. Foto: TASR/AP

Dvadsaťosemročný bek otvoril gólový účet "medveďov" v zápase v 11. minúte, keď dosiahol vyrovnávajúci gól na 1:1.

New York 30. marca (TASR) - Slovenskí hokejisti Zdeno Chára a Andrej Meszároš prispeli v noci na pondelok gólmi k výhre Bostonu nad Philadelphiou 4:3 po samostatných nájazdoch. Meszároš nastúpil v zámorskej NHL proti svojmu bývalému klubu prvýkrát od výmeny do Bostonu a svoj štart okorenil presným zásahom, siedmym v sezóne a druhým v drese Bruins.

Meszároš otváral skóre

Dvadsaťosemročný bek otvoril strelecký účet "medveďov" v zápase v 11. minúte, keď si nakorčuľoval medzi kruhy a presnou strelou zápästím vsietil vyrovnávajúci gól na 1:1. Rovnaký prívlastok niesla aj presilovková trefa kapitána Zdena Cháru, ktorý v 26. minúte po prihrávke Jaromea Iginlu sám pred súperovou bránkou bekhendom stanovil priebežné skóre na 2:2. Následne síce Patrice Bergeron naklonil misky váh na stranu hostí, no 25 sekúnd pred tretím klaksónom poslal duel do predĺženia svojím druhým gólom v zápase Vincent Lecavalier. Rozuzlenie napokon priniesli až samostatné nájazdy, o ten rozhodujúci sa postaral Reilly Smith. Bruins tak zakončili marec s fantastickou bilanciou 15 víťazstiev, 1 prehra v riadnom hracom čase a 1 prehra po nájazdoch. "Bol to pre nás extrémne rušný mesiac, mali sme nahustený program a ani cestovanie nebolo ľahké. Keď sa naň spätne pozriem, užili sme si v ňom kopec zábavy a povyhrávali množstvo zápasov," zhodnotil úspešný mesiac Zdeno Chára. Philadelphia sa musela uspokojiť so ziskom bodu, nestačili jej ani dva zásahy Vincenta Lecavaliera, ktorý sa prehupol cez 400-gólovú hranicu v NHL. Pritom proti Bostonu hral až v štvrtom útoku. "S Adamom Hallom a Zacom Rinaldom sa vieme nájsť na ľade, predviedli sme niekoľko pekných akcií. Myslím si, že sme našli 'chémiu'. Mne je úplne jedno, kam ma tréner postaví," uviedol pre zámorské médiá Lecavalier, ktorý sa stal 90. hráčom profiligy a ôsmym spomedzi aktívnych hokejistov so 400 a viac presnými zásahmi.

Prehre Washingtonu nezabránil ani Halák

Jaroslav Halák nastúpil v bránke Washingtonu, no jeho tím prehral na ľade Nashvillu 3:4 po predĺžení a nájazdoch a v boji o postup do play off získal iba bod. Slovenský reprezentant úspešne kryl 26 z 29 streleckých pokusov hráčov Predators. Svoje mužstvo niekoľkokrát výrazne podržal, v druhej tretine si poradil so samostatným únikom Craiga Smitha a potom v hre 4 na 4 obral zákrokom lapačkou švédskeho dvojgólového strelca Patrica Hörnqvista o hetrik. V rozstrele kryl pokusy Calleho Järnkroka i Romana Josiho, nestačil iba na strelu Smitha, ktorá napokon rozhodla o triumfe "predátorov". Capitals po nájazdovej prehre zostávajú v tabuľke Východnej konferencie na deviatej priečke s bodovou stratou na ôsmy Columbus.

Detroit nastúpil aj so slovenskými mladíkmi

Na siedme miesto poskočil Detroit, ktorý v zostave s Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom zvíťazil nad Tampou Bay 3:2. Výbornú formu potvrdil švédsky krídelník Gustav Nyquist, ktorý prispel k výhre "červených krídel" 27. gólom v sezóne, jedenástym z posledných deviatich zápasov. Pri trefe preukázal svoj priamy ťah na bránku, keď ho nezastavil ani faul Matta Carlea, položil si gólmana Bena Bishopa a z veľkého uhla ho prekonal. "Snažím sa hrať svoju hru. Tréneri mi prízvukovali, aby som sa snažil o častú streľbu. Keď vám to padne, vaše sebavedomie stúpne a cítite sa na ľade hneď komfortnejšie," vyznal sa Nyquist. Kouč Mike Babcock si zaknihoval 411. víťazstvo na striedačke Red Wings a dostal sa cez legendárneho Scottyho Bowmana na druhé miesto v historickej tabuľke. Už len dve výhry ho delia od vyrovnania klubového rekordu, ktorý drží Jack Adams.

Chicago stratilo body aj kapitána Toewsa

Chicago s útočníkmi Mariánom Hossom a Michalom Handzušom v zostave stratilo na ľade Pittsburghu (1:4) nielen body, ale aj svojho kapitána Jonathana Toewsa. Elitný center nedohral zápas po tvrdom zákroku Brooksa Orpika z druhej tretiny, čo klub označil ako zranenie v hornej časti tela. Obhajca Stanleyho pohára, ktorý hrá už dlhšie bez ďalšej ofenzívnej opory Patricka Kanea, sa herne trápi a zaznamenal v uplynulých piatich vystúpeniach štvrtú prehru. Líder "tučniakov" Sidney Crosby sa na víťazstve podieľal 35. a 36. gólom v sezóne a zvýšil tak svoj náskok na čele ligovej produktivity.



Obhajca Stanleyho pohára Chicago Blackhawks utrpel ďalšiu citeľnú stratu. V nedeľňajšom dueli NHL na ľade Pittsburghu (1:4) prišiel nielen o body, ale aj o svojho kapitána Jonathana Toewsa. Ten nedohral zápas po tom, čo ho v druhej tretine "zostrelil" nekompromisným zákrokom domáci obranca Brooks Orpik. Toews, ktorý pri náraze tvrdo dopadol na mantinel, utrpel podľa zámorských médií zranenie v hornej časti tela.

Orpik trafil ničnetušiaceho útočníka Blackhawks ramenom do hlavy a vymrštil ho na mantinel. Toews, ktorý si pri odchode z ľadovej plochy držal ľavú ruku, najprv zamieril na striedačku a následne aj do šatne, odkiaľ sa už do hry nevrátil. Obranca Penguins nedostal od rozhodcov žiadny trest a po stretnutí povedal, že išlo o bežný stret. "Takýchto bodyčekov býva v každom zápase aj desať," poznamenal.

Podľa Toewsovho spoluhráča Patricka Sharpa Orpik vedel veľmi dobre, koho ide trafiť. "Snažil sa ho tvrdo zasiahnuť. Bol to obrovský 'hit'. Nie je to príjemný pohľad, keď váš kapitán skončí na ľade po takomto zákroku," vyjadril sa Sharp pre zámorské médiá. Slovenský krídelník v službách "jastrabov" Marián Hossa, ktorý hral v závere sezóny 2007/2008 za Pittsburgh, bol pri hodnotení situácie opatrnejší. "'Orps' sa vyžíva v tvrdých bodyčekoch, taký je jeho štýl hry. No poznám ho ako férového chlapíka," uviedol na adresu Orpika.

Zatiaľ nie je známe, ako dlho bude Toews pauzovať, viac mali povedať pondelkové vyšetrenia. Podľa trénera Blackhawks Joela Quennevillea by nemalo ísť o vážne zranenie a lekári budú jeho zdravotný stav posudzovať zo dňa na deň. Toews patrí niekoľko rokov k hlavným ofenzívnym ťahúňom "jastrabov", mužstvo ako kapitán doviedol k dvom Stanley Cupom. V prebiehajúcej sezóne nazbieral v 75 zápasoch 28 gólov a 68 bodov. Jeho zranenie je o to nepríjemnejšie, že Chicagu chýbajú v súčasnosti pre zdravotné problémy aj útočníci Patrick Kane i Bryan Bickell.

Marinčinov Edmonton ochdáchal z ľadu s výpraskom, Slovák nebol ani pri jednom inkasovanom góle

Najhorší tím Západnej konferencie Edmonton inkasoval od NY Rangers debakel 0:5 a po deviaty raz v sezóne, z toho 6-krát doma, nestrelil v zápase ani gól. Napriek výprasku slovenský obranca v službách "olejárov" Martin Marinčin nebol ani pri jednom inkasovanom góle a zápas dokončil s nulou v štatistike +/-. S minutážou 22:24 bol druhým najvyťaženejším hráčom Oilers. Tí dostali dva góly pri vlastnej presilovke, celkovo ich inkasovali počas sezóny už 13, čím sú najhorší v celej lige. Náhradník Henrika Lundqvista, brankár "jazdcov" Cam Talbot kryl všetkých 26 striel domácich a zaknihoval tretie čisté konto v prebiehajúcom ročníku.










sumár:

PHILADELPHIA - BOSTON 3:4 pp a sn (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:1)



Góly: 6. Lecavalier (Hall), 20. Timonen (Voráček), 60. Lecavalier (Voráček, Timonen) - 11. MESZÁROŠ (Marchand, Hamilton), 26. CHÁRA (Iginla, Krejčí), 32. Bergeron (Smith, Bartkowski), rozh. nájazd Smith. Brankári: Mason - Rask, strely na bránku: 52:30.



DETROIT - TAMPA BAY 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)



Góly: 12. Andersson (Helm, Alfredsson), 16. Nyquist (Legwand), 37. Legwand (Franzén, Kronwall) - 9. Filppula, 56. Salo (Kučerov). Brankári: Gustavsson - Bishop, strely na bránku: 30:28.



OTTAWA - CALGARY 6:3 (2:1, 1:2, 3:0)



Góly: 11. Michálek (Karlsson, Hemský), 20. Michálek (Spezza, Hemský), 37. Turris (MacArthur), 42. Cowen (Zibanejad), 53. MacArthur (Turris), 59. Turris - 14. Stajan (Hudler, Glencross), 24. Byron (Backlund, Cammalleri), 28. Monahan (Hudler, Colborne). Brankári: Lehner - Rämö, strely na bránku: 37:40.



PITTSBURGH - CHICAGO 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)



Góly: 10. Neal (Jokinen, Bortuzzo), 11. Stempniak (Niskanen, Kunitz), 56. Crosby (Kunitz), 59. Crosby (Määttä, Bennett) - 32. Brookbank (Sharp, Leddy). Brankári: Fleury - Crawford, strely na bránku: 27:26.



EDMONTON - NY RANGERS 0:5 (0:1, 0:3, 0:1)



Góly: 17. Zuccarello-Aasen (Stralman, Pouliot), 25. Brassard (Diaz, Zuccarello-Aasen), 30. Nash (Stepan), 34. Nash (Stepan), 44. Zuccarello-Aasen (Stepan, Staal). Brankári: Scrivens - Talbot, strely na bránku: 26:32.



NASHVILLE - WASHINGTON 4:3 pp a sn (2:1, 0:1, 1:1)



Góly: Hörnqvist (Weber, Fisher), 19. Hörnqvist, 49. Weber (Fisher, Cullen), rozh. nájazd Smith - 5. Brouwer (Green, Bäckström), 35. Brouwer (Johansson, Bäckström), 53. Bäckström (Carlson). Brankári: Hutton - HALÁK, strely na bránku: 29:26.



Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 8:11 0 0 0 -1 0 0

Marián Hossa (Chicago) 16:25 0 0 0 -1 2 2

Zdeno Chára (Boston) 24:07 1 0 1 0 4 2

Tomáš Jurčo (Detroit) 11:40 0 0 0 0 3 0

Martin Marinčin (Edmonton) 22:24 0 0 0 0 1 0

Andrej Meszároš (Boston) 20:21 1 0 1 0 3 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 10:59 0 0 0 -1 1 0

Tomáš Tatar (Detroit) 12:15 0 0 0 0 0 0

Jaroslav Halák (Washington) 64:57 3/29 89,7



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/