Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia NHL

VIDEO: Budaj vychytal shutout a Pánik pomohol gólom k víťazstvu

Slovenský brankár Peter Budaj z Los Angeles Kings počas zápasu NHL blokuje strelu Davida Perrona zo St. Louis Blues, 29. októbra 2016 v St. Louis. Foto: TASR/AP

Menej úspešný bol Jaroslav Halák, ktorý v súboji jeho New Yorku Islanders s Edmontonom (3:4 sn) inkasoval v riadnom hracom čase a predĺžení tri góly z 23 striel.

New York 6. novembra (TASR) - V trinástich zápasoch zámorskej NHL v noci na nedeľu sa bodovo presadil jediný slovenský hokejista, Richard Pánik sa gólom podieľal na víťazstve Chicaga 3:2 na ľade Dallasu. Pre 25-ročného krídelníka to bol siedmy presný zásah v sezóne. V akcii boli obaja slovenskí brankári. Výraznou oporou svojho tímu bol Peter Budaj, ktorý v domácom dueli s Calgary kryl všetkých 24 striel hostí a pomohol tak Los Angeles k hladkému triumfu 5:0. Budaj si zaknihoval prvý shutout v profilige po troch rokoch, celkovo už svoj jedenásty. Po záverečnej siréne ho vyhlásili za tretiu hviezdu stretnutia.

Budaj v NHL predtým naposledy neinkasoval 28. októbra 2013 ešte počas pôsobenia v Montreale Canadiens. Tridsaťštyriročný brankár pomohol svojmu tímu k druhému víťazstvu za sebou. Kings boli aktívnejší, o čom svedčí aj pomer striel, ale Budaj si udržal koncentráciu počas celého zápasu. "Je dôležité sa neustále sústrediť na puk a nemyslieť na nič iné. Najhoršie je začať uvažovať nad tým, že sme aktívnejší, máme viac striel a súper strieľa málo. Takéto myšlienky vás môžu položiť. Treba sa stále sústrediť. Až do poslednej sekundy," povedal pre agentúru AP slovenský brankár, ktorý začal sezónu na farme, ale pri zraneniach Jonathana Quicka a Jeffa Zatkoffa sa chopil šance a vychytal už šesť víťazstiev s priemerom inkasovaného gólu 2,06 na zápas a s úspešnosťou zásahov 91,2 percenta. Kings odohrali svoje najlepšie ofenzívne predstavenie, veď prvýkrát v sezóne dali päť gólov. V posledných dueloch sa strelecky veľmi trápili, keď dali len tri góly v štyroch zápasoch a v troch dueloch za sebou dokonca vyšli úplne naprázdno. Svoje prvé dva góly v službách Los Angeles strelil Devin Setoguchi, ktorý sa do NHL vrátil po sezóne vo švajčiarskom Davose a v profilige skóroval prvýkrát od marca 2014. Domácich naštartovali dva góly v poslednej minúte prvej tretiny, keď skóre otvoril Jeff Carter a o 45 sekúnd upravil na 2:0 Setoguchi.



Menej úspešný bol Jaroslav Halák, ktorý v súboji jeho New Yorku Islanders s Edmontonom (3:4 sn) inkasoval v riadnom hracom čase a predĺžení tri góly z 23 striel. V nájazdoch ho prekonal útočník Mark Letestu, ktorý bol jediným úspešným strelcom v rozstrele a rozhodol tak o výhre Oilers. Islanders viedli 2:0 aj 3:2, ale hostia dokázali vždy odpovedať. Halák nemal pri inkasovaných góloch šancu. Najskôr ho skvelým tečom prekonal Patrick Maroon, pred vyrovnávajúcim gólom na 2:2 sa puk k Leonovi Draisaitlovi dostal po odraze od korčule hráča Islanders a pri zásahu Milana Lucica vôbec nepomohli slovenskému brankárovi obrancovia "ostrovanov" a trestuhodne pustili Lucica k dorážke. Edmonton prerušil sériu troch prehier a na ľade Islanders vyhral prvýkrát od decembra 1999. "Veľmi dôležité víťazstvo. Nevzdali sme sa za žiadneho momentu a ukázali sme tímový výkon," povedal zámorským médiám jediný úspešný strelec v nájazdoch Letestu. Halák držal svoj tím v hre o víťazstvo, v predĺžení vychytal v tutovke Jordana Eberleho, ale na víťazstvo to napokon nestačilo a Islanders prehrali tretíkrát za sebou. "Puky sa dnes neodrážali správnym smerom," povedal Halák a v podobnom duchu sa vyjadril aj tréner Jack Capuano. "Chalani dreli, hrali naozaj dobre. Chýbalo nám viac šťastia." V drese Oilers odohral vyše 17 minút obranca Andrej Sekera a zaznamenal dva mínusové body. Pre zranenia nedohrali zápas traja hráči, v domácom drese obranca Travis Hamonic a za hostí útočníci Jesse Puljujärvi a Zack Kassian.

Chicago vyhralo piaty zápas za sebou a na triumfe 3:2 v Dallase mal podiel aj Richard Pánik. Slovenský útočník Blackhawks, ktorý prežíva vynikajúci vstup do sezóny, otvoril skóre duelu už v 11. sekunde. Dallas síce vyhral úvodné buly, ale Patrick Kane sa rýchlo zmocnil puku a po jeho strele sa z dorážok Jonathana Toewsa a Pánika ujala tá z hokejky slovenského útočníka. "Bolo to pekné. Chceli sme dobre začať a aj sa nám to podarilo. Takýto úvod vždy dodá tímu sebavedomie," povedal pre nhl.com kapitán Toews. "Lepší štart sme si ani nemohli želať," doplnil Kane. Dallas potom otočil na 2:1, ale v druhej tretine udreli dvakrát hostia. Na 2:2 vyrovnal Ryan Hartman a o víťazný gól sa postaral Kane, ktorý proti Dallasu zaznamenal 46 bodov (20+26) v 36 zápasoch a proti žiadnemu inému súperovi sa mu viac nedarí. Presilovkový gól mu ideálne pripravil ruský útočník Arťom Anisimov, ktorý bodoval v desiatom zápase za sebou a vylepšil si osobný rekord. Chicago v závere takmer prišlo o náskok, ale ubránilo vylúčenie Marcusa Krügera. "Dobrú prácu odviedli naše formácie na oslabenia a výborne zachytal brankár Corey Crawford," povedal tréner Blackhawks Joel Quenneville. Výbornú prácu počas oslabení odviedol aj slovenský útočník Marián Hossa, ktorý sa do štatistík zapísal jednou strelou.



Štvrtý zápas za sebou vyhrali "jazdci" z New Yorku, keď sa tešili po triumfe 5:2 v Bostone. Rangers strelili dva góly v oslabení, čo sa im naposledy podarilo 30. marca 2014 proti Edmontonu. Prvou hviezdou duelu sa stal Derek Stepan, ktorý si otvoril strelecký účet v tejto sezóne a pridal dve asistencie. Svoj prvý gól v NHL strelil Rus Pavel Bučnevič. Výborný výkon v bránke New Yorku podal Antti Raanta, ktorý zaznamenal 35 zásahov a chytil aj tri strely Zdena Cháru. Slovenský kapitán Bostonu strávil na ľade viac ako 21 minút. "Neodohrali sme najlepší zápas, ale našli sme cestu k víťazstvu. Rozhodli brankárske výkony a špeciálne tímy," povedal pre AP kormidelník Rangers Alain Vigneault. Boston prišiel o sériu troch víťazstiev, dva góly v oslabení mu naposledy strelil Dallas 10. februára 2015.

V súboji kanadských tímov vyhralo Toronto nad Vancouverom 6:3 a natiahlo úspešnú sériu na tri zápasy. Naopak Canucks krízu ešte prehĺbili, keď prehrali už ôsmy duel za sebou. Horúco bolo najmä v tretej tretine, v ktorej udelili rozhodcovia 157 trestných minút (celkovo 171). Šarvátky odštartoval zákrok Morgana Riellyho na Jannika Hansena a následne atak Nazema Kadriho na Daniela Sedina pri Švédovej gólovej strele. Kadri za úder do hlavy čelí trestu od NHL. Neskôr sa do bitiek zapojili aj obaja brankári Frederik Andersen s Ryanom Millerom a dostali tresty do konca zápasu. "Takéto rodeo som naposledy videl v juniorskej lige," povedal tréner Toronta Mike Babcock. Rozhodcovia udelili až osem trestov za bitku a sedem hráčov poslali predčasne pod sprchy. Dva góly v drese Maple Leafs zaznamenal Tyler Bozak, tromi asistenciami sa blysol James van Riemsdyk. Z víťazstva sa tešil aj slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý bol na ľade viac ako 20 minút, pripísal si dve "plusky" a jednu strelu. Oba tímy sa stretnú najbližšie 3. decembra vo Vancouveri.

V Denveri rozhodol o víťazstve domácich Avalanche nad Minnesotou jediný gól, ktorý v 51. minúte strelil v presilovke Gabriel Landeskog. Druhý shutout v NHL zaznamenal Calvin Pickard, keď zastavil 32 striel Wild. Buffalo po obrate v poslednej tretine vyhralo v Ottawe 2:1. Proti svojmu bývalému tímu sa vytiahol brankár Robin Lehner (32 zásahov), ktorý v Senators pôsobil v rokoch 2010-2015.

Montreal deň po zahanbujúcom desaťgólovom debakli v Columbuse zdolal na domácom ľade Philadelphiu 5:4. Rozdielový gól strelil český útočník Tomáš Plekanec, ktorý v oslabení upravil na 5:3 a strelil svoj prvý gól v sezóne. Flyers boli strelecky výrazne aktívnejší, ale v bránke domácich žiaril Carey Price, autor 34 zásahov. Canadiens doma vyhrali všetkých sedem zápasov v novej sezóne.

O víťazstve St. Louis 2:1 nad Columbusom rozhodol 42 sekúnd pred koncom predĺženia ruský útočník Vladimir Tarasenko. Blues vyhrali len druhý z posledných šiestich duelov. Napriek víťazstvu sa potvrdilo, že tím Kena Hitchcocka má problémy so skórovaním, veď v šiestich dueloch za sebou nedal v zápase viac ako dva góly. Tampa Bay zdolala doma New Jersey 4:1, keď sa 37 zákrokmi zaskvel Ben Bishop. Prvý gól v NHL strelil útočník "bleskov" Brayden Point. "Bol to šťastný zásah. Nastavil som hokejku do strely a padlo to dnu. Mám veľkú radosť," povedal zámorským médiám 20-ročný hokejista.

Washington vďaka trom rýchlym gólom v tretej tretine zdolal Floridu 4:2 a natiahol víťaznú sériu na päť zápasov. "Vedeli sme, že keď viac zatlačíme na ich obranu a zvýšime aktivitu pred bránkou, tak sa úspech dostaví. Chalani to zvládli skvele a obrat sa podaril," povedal kapitán Capitals Alexander Ovečkin, ktorý strelil jeden z gólov svojho tímu. Zápas nedohral český veterán v službách Panthers Jaromír Jágr, ktorý bol na ľade necelú prvú tretinu. Podľa trénera Gerarda Gallanta mal problémy so slabinami.

V repríze posledného finále Stanley Cupu vyhral obhajca trofeje Pittsburgh na ľade San Jose 5:0. Všetkých 32 striel "žralokov" chytil Matt Murray a tešil sa z druhého shutoutu v kariére. Kapitán Pens Sidney Crosby zažil druhý dvojgólový večer za sebou a s ôsmimi zásahmi v šiestich dueloch je už najlepším strelcom celej NHL. "Cítim sa dobre. Puky sa ku mne dostávajú a snažím sa strieľať na bránku. Som rád, že to má zatiaľ úspech," povedal podľa nhl.com Crosby, ktorý úvod sezóny vynechal pre otras mozgu. Sharks vyšli druhýkrát v sezóne gólovo naprázdno, ale prvýkrát doma. "Pittsburgh je momentálne najlepší tím v lige, obhajca titulu. Dnes to dokázali a zaslúžili si vyhrať," povedal tréner San Jose Peter de Boer.

NHL - sumáre:

COLORADO AVALANCHE - MINNESOTA WILD 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 51. Landeskog (Duchene, Rantanen). Brankári: Pickard - Dubnyk, strely na bránku: 32:32, 16.256 divákov.

BOSTON BRUINS - NEW YORK RANGERS 2:5 (1:2, 0:1, 1:2)
Góly: 4. Bergeron (Marchand), 55. Pastrňák (Nash, Carlo) - 16. Holden (Vesey, Stepan), 18. Stepan (Grabner, Girardi), 23. Hayes (Staal, Klein), 54. Bučnevič (Stepan, Skjei), 57. Grabner. Brankári: Rask - Raanta, strely na bránku: 37:24, 17.565 divákov.

MONTREAL CANADIENS - PHILADELPHIA FLYERS 5:4 (2:2, 1:0, 2:2)
Góly: 2. Markov, 10. Pateryn (Byron, Shaw), 39. Galchenyuk (Radulov, Markov), 44. Danault (Mitchell), 51. Plekanec (Pacioretty) - 5. VandeVelde, 9. Gostisbehere (Voráček, Del Zotto), 50. Giroux (Voráček, Gostisbehere), 57. Konecny (Provorov, Couturier). Brankári: Price - Neuvirth, strely na bránku: 17:38, 21.288 divákov.

OTTAWA SENATORS - BUFFALO SABRES 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Góly: 23. Hoffman (Ryan, Karlsson) - 42. Okposo (McCabe, Larsson), 49. Reinhart (Girgensons, Ristolainen). Brankári: Anderson - Lehner, strely na bránku: 33:32, 16.225 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - NEW JERSEY DEVILS 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Góly: 23. Boyle (Hedman, Brown), 29. Hedman, 46. Point (Kučerov, Filppula), 55. Kučerov (Stamkos, Stralman) - 15. Severson (Hall, Zajac). Brankári: Bishop - Schneider, strely na bránku: 35:38, 19.092 divákov.

WASHINGTON CAPITALS - FLORIDA PANTHERS 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Góly: 31. Oshie (Ovečkin), 49. Ovečkin (Orpik, Schmidt), 51. Oshie (Bäckström, Schmidt), 54. Eller (Carlson, Burakovsky) - 6. McCann (Petrovic, Malgin), 43. Smith (Trocheck, Demers). Brankári: Holtby - Luongo, strely na bránku: 36:24, 18.506 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - VANCOUVER CANUCKS 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)
Góly: 13. Kadri (Zajcev, Rielly), 17. Bozak (van Riemsdyk, Komarov), 35. Bozak (Marner, van Riemsdyk), 45. Marner (Bozak, van Riemsdyk), 47. Sošnikov (Smith), 49. Gardiner (Matthews, Nylander) - 17. Dorsett (Hansen, Sutter), 37. H. Sedin (Larsen), 47. D. Sedin (Hansen, Stecher). Brankári: Andersen (55. Enroth) - Miller (55. Markström), strely na bránku: 42:29, 19.480 divákov.

NEW YORK ISLANDERS - EDMONTON OILERS 3:4 pp a sn (2:2, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 1. Leddy (Clutterbuck, Tavares), 6. Prince (Seidenberg, de Haan), 32. Cizikas (Prince, Seidenberg) - 9. Maroon (Benning), 13. Draisaitl (Maroon, Benning), 37. Lucic (Eberle), rozh. nájazd Letestu. Brankári: HALÁK - Talbot, strely na bránku: 33:23, 13.862 divákov.

ST. LOUIS BLUES - COLUMBUS BLUE JACKERS 2:1 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Góly: 43. Bouwmeester (Upshall), 65. Tarasenko (Steen, Shattenkirk) – 33. Anderson. Brankári: Hutton - McElhinney, strely na bránku: 30:21, 18.245 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - CAROLINA HURRICANES 2:3 pp a sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 10. Neal (Wilson, Irwin), 38. Irwin (Sissons, Järnkrok) - 34. Skinner, 49. Hainsey (Lindholm), rozh. nájazd Slavin. Brankári: Rinne - Ward, strely na bránku: 27:25, 17.113 divákov.

DALLAS STARS - CHICAGO BLACKHAWKS 2:3 (2:1, 0:2, 0:0)
Góly: 8. Ritchie (Roussel), 10. McKenzie (Smith, Johns) - 1. PÁNIK (Toews, Kane), 23. Hartman (Motte, Krüger), 28. Kane (Anisimov, Panarin). Brankári: Niemi - Crawford, strely na bránku: 33:32, 18.532 divákov.

LOS ANGELES KINGS - CALGARY FLAMES 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Góly: 20. Carter (King), 20. Setoguchi (Dowd, Brown), 29. Clifford (Shore), 37. Setoguchi (Brown), 42. Lewis (Doughty). Brankári: BUDAJ - Elliott, strely na bránku: 39:24, 18.230 divákov.

SAN JOSE SHARKS - PITTSBURGH PENGUINS 0:5 (0:2, 0:3, 0:0)
Góly: 5. Kunitz (Malkin, Cole), 19. Crosby (Hagelin, Sheary), 21. Crosby (Hagelin, Dumoulin), 23. Fehr (Cullen, Sheary), 37. Bonino (Daley, Hagelin). Brankári: Jones (21. Dell) - Murray, strely na bránku: 32:25, 17.562 divákov.

Slováci v akcii:
Richard Pánik (Chicago) 14:28 1 0 1 -1 3 0
Marián Hossa (Chicago) 16:36 0 0 0 0 1 0
Zdeno Chára (Boston) 21:11 0 0 0 0 3 0
Martin Marinčin (Toronto) 20:11 0 0 0 2 1 0
--------------------------------------------------
Peter Budaj (Los Angeles) 60:00 24/24 100,00
Jaroslav Halák (NY Islanders) 64:37 20/23 87,00


/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/