Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

NHL: Halák sa na dva roky upísal Bostonu

Na snímke Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

Trh s voľnými hráčmi odštartoval v nedeľu popoludní a slovenský gólman bol jedným z hráčov, o ktorého malo mať záujem niekoľko klubov.

Boston 1. júla (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák podpísal dvojročnú zmluvu s tímom NHL Boston Bruins. V nedeľu to na Twitteri oznámil novinár spoločnosti Fox Sports Andy Strickland. Halák by mal v Bostone zarobiť ročne 2,5 milióna dolárov. Zatiaľ sa čaká na oficiálne potvrdenie od klubu.

Trh s voľnými hráčmi odštartoval v nedeľu popoludní a slovenský gólman bol jedným z hráčov, o ktorého malo mať záujem niekoľko klubov. Napokon sa dohodol s "medveďmi" a v jednom tíme sa tak môže stretnúť s ďalšími slovenskými hokejistami, Zdenom Chárom, Petrom Cehlárikom a Martinom Bakošom. Bakoš a Cehlárik majú dvojcestné zmluvy, účasť v prvom tíme si môžu vybojovať v predsezónnom kempe.

Generálni manažéri mali možnosť rokovať s potenciálnymi voľnými hráčmi už od minulej nedele. Halák by mal v Bostone bojovať o post jednotky s Tuukom Raskom, fínskemu brankárovi robil v uplynulej sezóne náhradníka Rus Anton Chudobin. Ten sa 1. júla stal rovnako ako Halák voľným hráčom a krátko po oznámení dohody slovenského brankára s "medveďmi" sa dohodol na zmluve s Dallasom Stars.

Tridsaťtriročný Halák pôsobil v uplynulých štyroch sezónach v drese New Yorku Islanders, za ktorých v tej poslednej odchytal 54 zápasov s priemerom 3,19 gólov a 90,8-percentnou úspešnosťou zákrokov. Predtým si obliekal dresy Washingtonu Capitals, Buffala Sabres, St. Louis Blues a Montrealu Canadiens, ktorý si ho vybral v 9. kole draftu v roku 2003.

V Bostone by mal robiť dvojku Tuukkovi Raskovi. "Na tento podpis sme sa pozerali z každého uhla. Rozprávali sme sa o konkurencii, Tuukkovi by to malo priniesť lepšiu pohodu. Boli tu dni, keď chytal zápasy hneď po sebe a to prináša veľa stresu. Myslím si, že pred dvomi rokmi sme do Vianoc nemali od nášho druhého brankára ani jedno víťazstvo," povedal generálny manažér Don Sweeney.

Boston na trhu s voľnými hráčmi získal aj ďalšiu päticu hráčov. Z New Jersey prišiel obranca John Moore, ktorý podpísal päťročný kontrakt v hodnote 2,75 miliónov za sezónu a útočník Chris Wagner s kontraktom na dva roky (1,25 mil. ročne). Z Caroliny prišiel ofenzívny univerzál Joakim Nordström (2 roky, 1 milión ročne), obranca Cody Goloubef si v prípade pôsobenia v NHL počas ročného dvojcestného kontraktu polepší o 600.000 dolárov, center Mark McNeill dostane o 50.000 viac. Bruins sa zároveň dohodli s 57. hráčom tohtoročného draftu Axelom Anderssonom na trojročnom nováčikovskom kontrakte.