Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Zomrela bývalá šéfka organizácie Staré matky z Májového námestia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Babička stála spoločne s ďalšími 11 starými mamami v roku 1977 pri zrode organizácie Abuelas de Plaza de Mayo, ktorej cieľom bolo nájsť odvlečené alebo za mrežami narodené deti.

Buenos Aires 21. augusta (TASR) - Jedna zo zakladateliek argentínskej organizácie Staré matky z Májového námestia María Isabel "Chicha" de Marianiová-Chorobiková zomrela v pondelok vo veku 94 rokov bez toho, aby našla vnučku, ktorú odvliekli počas vlády vojenskej chunty v tejto juhoamerickej krajine.

Dievčatko, ktoré malo vtedy len tri mesiace, odvliekol policajt v novembri 1976, hneď po vražde jej matky a štyroch ďalších členov podzemnej organizácie Montoneros - odporcov vtedajšej argentínskej vlády, ku ktorej došlo v La Plate, asi 50 kilometrov južne od Buenos Aires. Otec dieťaťa prišiel násilnou smrťou o život o rok neskôr.

Babička stála spoločne s ďalšími 11 starými mamami v roku 1977 pri zrode organizácie Abuelas de Plaza de Mayo, ktorej cieľom bolo nájsť odvlečené alebo za mrežami narodené deti. Doteraz sa Starým matkám z Májového námestia podarilo nájsť 128 odvlečených detí, ktoré v období vojenskej vlády v krajine s falošnou identitou uvoľnili pre adopciu bez súhlasu ich rodičov. Pátranie po viac ako 300 ďalších deťoch pokračuje.

O úmrtí niekdajšej šéfky spomínanej organizácie z rokov 1989-1993 informovala v utorok s odvolaním sa na Staré matky z Májového námestia tlačová agentúra DPA.

Počas vojenskej diktatúry v Argentíne zmizlo alebo bolo umučených vyše 30.000 odporcov režimu.