Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Zalka s Botekom sa v K2 prebojovali na dodatkovú OH kvalifikáciu

Na snímke kanoisti Csaba Zalka a Adam Botek po výhre v kategórii K2 muži na 500 m na prvých kvalifikačných pretekoch na Zemníku v Bratislave 27. apríla 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre Zalku s Botekom to bola spoločná súťažná premiéra v K2.

Bratislabva-Zemník 27. apríla (TASR) - Slovenský dvojkajak v zložení Csaba Zalka, Adam Botek sa 8.-9. mája predstaví na dodatkovej OH kvalifikácii v Szegede. V sobotu triumfoval na 500 m trati na 1. kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku pred tandemom Denis Myšák, Samuel Baláž.

Pre Zalku s Botekom to bola spoločná súťažná premiéra v K2. "Je to dobrý pocit kvalifikovať sa do Szegedu. Vedel som, že sme lepší ako Denis so Samom, ale museli sme to dať aj na papier. Bolo to dosť vyhrotené, mali sme pred pretekmi aj rešpekt. Uvedomovali sme si však, že keď neurobíme chyby, vyhráme. Štart sme chytili úžasne, prvé zábery nám vyšli na jednotku. Možno som aj trochu prepálil tempo. Vedeli sme, že v závere ešte môžeme zrýchliť," pochvaľoval si Zalka, ktorý bol v úlohe "háčika" lode.

Botek si na Zemníku udržal nezdolanosť v dvojkajaku. "Uplynulé dva-tri týždne sme sa zamerali na to, aby sme sa s Csabom dobre zjazdili. Na sústredení v Juhoafrickej republike sme skôr riešili to, ako kto sedí v lodi. Som rád, že nám to vyšlo. Bolo to vyostrené, v televízii sa dosť hovorilo o našom internom súboji s druhou 'kádvojkou', čo ma ešte viac naštartovalo. Chceli sme dobre chytiť štart, čo sa nám podarilo. Som spokojný s celou jazdou, možno ten stred mohol byť trochu lepší," povedal Botek.

Tréner Peter Likér bol rád, že jeho zverenci splnili prvotný cieľ, v ich jazde však videl aj rezervy. "Štart bol veľmi dobrý, stred mohli trochu viac natiahnuť. Teší ma však, že Csaba dokázal dobre zastúpiť Erika Vlčeka. Adam potvrdil, že na Zemníku mu to sedí. Jazdu si rozanalyzujeme a pripravíme sa čo najlepšie na dodatkovú olympijskú kvalifikáciu. Verím, že chalani majú šancu v Szegede vyhrať a získať miestenky na OH 2024 v Paríži."

V K2 žien potvrdili úlohu favoritiek Katarína Pecsuková s Dagmar Čulenovou. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom.

Na snímke kanoisti Csaba Zalka a Adam Botek v kategórii K2 muži na 500 m na prvých kvalifikačných pretekoch na Zemníku v Bratislave 27. apríla 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Výsledky 1. kvalifikačných pretekov na Zemínku:

muži:

K2 500 m: 1. Csaba Zalka, Adam Botek (ŠKP Bratislava) 1:28,520, 2. Denis Myšák, Samuel Baláž (ŠKP Bratislava) +0,680, 3. Milan Dörner, Ákos Gacsal (Dukla Trenčín/Komárno) +3,030

C2 500 m: 1. Peter Kizek, Eduard Strýček (ŠKP Bratislava) 1:43,360

ženy:

K2 500 m: 1. Katarína Pecsuková, Dagmar Čulenová (Dukla Trenčín/TTS Trenčín) 1:43,720, 2. Hana Zemánková, Hana Gavorová (Piešťany/Tatran Karlova Ves) +1,320, 3. Réka Bugárová, Sofia Bergendiová (ŠKP Bratislava/Vodácky klub Zlaté piesky) +1,950




Zalka je krok od splnenia olympijského sna: "Szeged milujem"


Už pred troma rokmi bol blízko k splneniu olympijského sna. Slovenský rýchlostný kanoista Csaba Zalka však neuspel v internom rozstrele a tak do Tokia išiel Erik Vlček, ktorý vybojoval spoločne so Samuelom Balážom, Denisom Myšákom a Adamom Botekom bronz v K4 na 500 m. Teraz delí Zalku opäť iba krok od toho, aby mohol súťažiť pod piatimi kruhmi.

Spoločne s Botekom triumfovali v sobotu na bratislavskom Zemníku v K2 a prebojovali sa na májovú dodatkovú olympijskú kvalifikáciu v Szegede. Z Maďarska postúpi na OH 2024 v Paríži iba víťazná loď. "Už pred sústredením v Afrike som mal tri malé ciele. Prvý bol dostať sa do K2 a mať singlovú výkonnosť, čo sa mi podarilo. Ďalší bol zvíťaziť doma v kvalifikačných pretekoch, môžem si odškrtnúť ďalšiu splnenú úlohu. Teraz je pred nami najväčšia výzva kvalifikovať sa na olympiádu v Paríži. Máme čas, aby sme ešte vyladili formu, no som veľmi spokojný, ako nám to s Adamom spolu ide," uviedol Zalka.

Priznal, že pred súbojom na Zemníku to bolo vyhrotené: "Snažil som sa sústrediť iba na svoje zábery a nevnímať súperov, ktorí išli vo vedľajšej dráhe. Teraz sme mali možnosť prvýkrát sa porovnať s elitnou loďou na Slovensku. Ťažko povedať, či by to stačilo na víťazstvo v konkurencii Srbov, Lotyšov, Rusov, či Bielorusov."

Na Szeged, ktorý je spoločne s Duisburgom mekkou svetovej rýchlostnej kanoistiky, sa veľmi teší. "Szeged milujem, podľa mňa je tam najlepšia a najrýchlejšia dráha na svete. Je to blízko, nemusíme nikam ďaleko cestovať a poznáme tam takmer každého. Bude náročné vyhrať, no s Adamom dáme do toho všetko," povedal Zalka.