Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Výstava v Dolnom Kubíne ponúka výber z celoživotnej tvorby F. Hübela

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

František Hübel sa narodil v roku 1934 v Krásne nad Kysucou, zomrel roku 1978 v Bratislave. Absolvoval štúdium v grafickom oddelení Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave u Vincenta Hložníka.

Dolný Kubín 17. januára (TASR) - Výber z celoživotnej tvorby Františka Hübela prezentuje autorská výstava Dlhý príbeh, ktorú vo štvrtok sprístupnili v Malej výstavnej sieni Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

"Výstava zahŕňa tvorbu Hübela od ranných kresieb, vznikajúcich v období pred a počas vysokoškolských štúdií v päťdesiatych rokoch minulého storočia, až po ilustrácie, kresby, grafiky a maľby, datované v druhej polovici sedemdesiatych rokov, kedy bolo jeho dielo predčasne tragicky ukončené," uviedla riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Inštalácia je podľa nej radená chronologicky. "Jednotlivé časové etapy sa rovnako ako aj polohy tvorby voľne prelínajú a dopĺňajú. Bohatá, rôznorodá výtvarná činnosť Hübela prešla viacerými, zdanlivo veľmi odlišnými vývinovými etapami. Od realizmu, spojeného s výrazným zmyslom pre epickosť, ktorý bol charakteristický najmä pre počiatočnú ilustrátorskú tvorbu, prešiel najmä v médiu kresby a maľby postupným zjednodušením foriem i námetov k čistej geometrickej abstrakcii s vyhranenou farebnosťou," vysvetlila Ľuptáková.

František Hübel sa narodil v roku 1934 v Krásne nad Kysucou, zomrel roku 1978 v Bratislave. V rokoch 1953 – 1959 absolvoval štúdium v grafickom oddelení Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Po ukončení štúdia pracoval v období rokov 1962 až 1968 ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá, neskôr pôsobil v slobodnom povolaní. Bol dlhoročným členom výtvarnej komisie vydavateľstva Slovenský spisovateľ v Bratislave. Vystavoval s tvorivou skupinou Život, zúčastňoval sa na výstavách slovenskej ilustrátorskej tvorby doma i v zahraničí.

Za ilustrátorskú tvorbu získal Hübel viacero ocenení (1959 Zlatá medaila za ilustráciu, Lipsko, 1966, 1968, 1971, Ceny vydavateľstva Mladé letá, Bratislava). Patrí k dvanástim spoluzakladateľom Kysuckej galérie, ktorá od vzniku v roku 1981 spravuje jeho rozsiahlu výtvarnú pozostalosť - 1699 malieb, kresieb, grafík a ilustrácií vo svojom zbierkovom a 1704 diel vo svojom dokumentačnom fonde.

Výstava Dlhý príbeh potrvá do 31. marca 2019.