Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Vojaci vyzbierali v rámci Dňa Zeme takmer 3500 kilogramov odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V Martine vyzbierali vojaci a ich rodinní príslušníci 1200 a v Hornej Mičinej 2120 kilogramov odpadu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Martin 27. apríla (TASR) - Takmer 3500 kilogramov odpadu vyzbierali v sobotu vojaci a ich rodinní príslušníci v Martine na rieke Turiec a v Hornej Mičinej v Banskobystrickom okrese. TASR o tom informoval hovorca Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky (SR) Mário Pažický.

Do akcií zameraných na čistenie a celkové zveľadenie lokalít sa podľa neho v rámci pilotného podujatia OS SR pri príležitosti Dňa Zeme zapojili členovia martinského opravárenského práporu, sliačskeho 81. leteckého krídla a martinského 57. samostatného oddielu. Vojaci sa tak pripojili k iniciatíve Upracme Slovensko.

V Martine vyzbierali vojaci a ich rodinní príslušníci 1200 a v Hornej Mičinej 2120 kilogramov odpadu. Víkendovým aktivitám v týchto regiónoch predchádzala pomoc organizátorom environmentálnej akcie v Krupine (19. 4.), kde vyčistili ovocný sad od náletov a krov. V sobotu sa venovali najmä likvidácii nelegálnych skládok.

Deň Zeme je aktuálne najväčším environmentálnym hnutím vo svete a každoročne si ho pripomíname 22. apríla. V modernom vnímaní je ekologicky motivovaným sviatkom, upozorňujúcim na dôsledky ľahostajnosti k poškodzovaniu životného prostredia.

"Pri príležitosti Dňa Zeme spojili vojaci a ich rodiny sily, aby sa v čase voľna pridali k miliónom ľudí po celom svete, ktorých cieľom je poukázať na environmentálne problémy. Ide o pilotný projekt ozbrojených síl, uvažujeme však o plošnejšom dobrovoľníckom podujatí vo vojenských posádkach na Slovensku," uviedol hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.