Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V Rige sa konalo prvé spoločné zasadnutie vlád Lotyšska a Estónska

Riga Foto: Wikipedia

Podľa slov lotyšského premiéra Márisa Kučinskisa by sa obe krajiny mali spoločne usilovať o posilnenie prítomnosti Severoatlantickej aliancie (NATO) v Pobaltí.

Riga 21. augusta (TASR) - Prvé spoločné zasadnutie lotyšskej a estónskej vlády sa v utorok uskutočnilo v Rige, a to pri príležitosti 100. výročia vyhlásenia nezávislosti oboch pobaltských republík.

Podľa slov lotyšského premiéra Márisa Kučinskisa by sa obe krajiny mali spoločne usilovať o posilnenie prítomnosti Severoatlantickej aliancie (NATO) v Pobaltí.

"V bezpečnostnej sfére sa nám podarilo dosiahnuť, že sa prítomnosť NATO v pobaltských krajinách posilnila. Teraz musíme spoločne realizovať závery prijaté na bruselskom summite Aliancie," vyhlásil Kučinskis a dodal, že treba urobiť maximum pre posilnenie prítomnosti NATO vo vzduchu, na zemi, ako aj v záujme voľného pohybu spojencov v prípade krízovej situácie.

Hostiteľ podčiarkol, že spoločné zasadnutie vládnych kabinetov je ďalším krokom v záujme prehĺbenia dvojstrannej spolupráce oboch krajín.

Estónsky premiér Jüri Ratas na margo projektu Rail Baltica vyzdvihol jeho význam nielen z hľadiska urýchlenia a zefektívnenia prepravy medzi oboma krajinami, ale aj uľahčenia života občanov a osobitne podnikateľov oboch krajín.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Predmetom rokovaní boli okrem iného otázky posilnenia regionálnej bezpečnosti, ale aj posúdenie energetických a dopravných projektov vrátane výstavby železničnej trate Rail Baltica, či aktuálne otázky európskej politiky vrátane rozpočtu EÚ na obdobie rokov 2021-2027.

Obe strany sa dohodli na vzájomnej výmene údajov o lotyšskej a estónskej populácii. Na úrovni ministrov došlo i k dohode o zriadení jednotného regionálneho trhu s plynom do roku 2020.