Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V pražskej zoo sa po 42 rokoch narodil orangutan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pavilón bude určitý čas pre verejnosť zatvorený, aby malo mláďa pokoj.

Praha 3. februára (TASR) - V Zoo Praha sa dnes dopoludnia narodilo mláďa jedného z najohrozenejších ľudoopov planéty, orangutana sumatrianskeho. V pražskej zoologickej záhrade sa orangutan naposledy narodil pred 42 rokmi. O novom prírastku informoval hovorca zoo Michal Šťastný, uviedla česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

V prírode už podľa hovorcu žije len približne 7300 orangutanov sumatrianskych a ich stavy neustále klesajú kvôli strate prirodzeného prostredia a nelegálnemu lovu.

Samica Mawar (24) porodila svoje tretie mláďa priamo v zadnej časti pavilónu Indonézska džungľa, kde si pod kamennými oblúkmi vytvorila hniezdo z drevnatej vlny. Otcom novonarodeného zvieratka je 14-ročný Padang.

Chovateľovi Davidovi Valovi priniesla Mawar hneď mláďa ukázať. Mal tak možnosť ho zbežne skontrolovať a pozorovať reflexy mláďaťa. Malý orangutan už aj pije. Zatiaľ sa však nepodarilo zistiť jeho pohlavie.

Pavilón bude určitý čas pre verejnosť zatvorený, aby malo mláďa pokoj.

Pražská zoo označila prírastok za jeden z najvýznamnejších za posledné roky.

Zoo Praha chová orangutany sumatrianske od roku 1961 a v roku 1971 sa tam narodila vôbec prvé mláďa v dejinách chovu v Prahe a vo vtedajšom Československu. Samček dostal meno Kama a dodnes v zoo žije, uviedli Novinky.cz.