Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V. Orbán otvoril v Budapešti summit národných bánk formátu 16+1

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

V roku 2011 sa vytvoril formát 16+1, ktorý je určený na spoluprácu Číny s krajinami strednej a východnej Európy.

Budapešť 9. novembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán otvoril v piatok v Budapešti summit predstaviteľov národných bánk Číny, 11 členských krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, a piatich nečlenov Únie. Podľa ekonomického servera Privatbankar.hu podujatia sa zúčastnil aj pozorovateľ Európskej centrálnej banky (ECB).

V roku 2011 sa vytvoril formát 16+1, ktorý je určený na spoluprácu Číny s krajinami strednej a východnej Európy. Názory na projekt sa vo všeobecnosti rôznia. Na jednej strane z tejto spolupráce môžu plynúť pre tranzitné krajiny ekonomické a kultúrne výhody napríklad v podobe rozvoja infraštruktúry. Na strane druhej sa niektoré krajiny v dôsledku realizovania projektu obávajú narastajúceho čínskeho politického vplyvu.

Orbán v otváracom prejave uviedol, že na schôdzke sa zúčastňujú krajiny, ktoré sú členmi eurozóny, ale aj krajiny, ktoré sú síce členmi EÚ, ale neplatia eurami. "Maďarsko patrí medzi tie opatrnejšie. Členom eurozóny by sme sa chceli stať tak, aby sme mohli nechať pootvorené dvere aj smerom k iným regiónom, a to by sme radi mali zakotvené aj v príslušnom rozhodnutí o našom členstve," dodal maďarský premiér.

Podľa jeho slov globalizácia vo svete bude pokračovať, ale jej vnútorné sily sa menia a vzniknú nové centrá. "Medzi nimi vidíme aj Čínu, ktorej úspech sa snažia viacerí vnímať iba ako dočasný," zdôraznil Orbán, podľa ktorého však táto ázijská krajina bude trvale určujúcim prvkom svetovej ekonomiky.

Maďarský ministerský predseda vyzdvihol budovanie vzťahov Číny s krajinami strednej a východnej Európy a zdôraznil, že vybudovaním vysokorýchlostnej železnice spájajúcej tento región s gréckymi prístavmi sa otvoria nové možnosti prepravy tovaru.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)