Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Joachim Gauck je novým nemeckým prezidentom

Foto: TASR/AP

Novozvolený spolkový prezident sa následne poďakoval za vyjadrenú dôveru a pred delegátmi Spolkového zhromaždenia v súlade s platnou legislatívou potvrdil, že zvolenie akceptuje.

Berlín 18. marca (TASR) - Novým nemeckým spolkovým prezidentom sa dnes v súlade s očakávaniami stal rodák z Rostocku Joachim Gauck (72). Niekdajší východonemecký aktivista za ľudské práva, bývalý pastor a neskôr šéf inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej Stasi získal už v prvom kole volieb jasnú väčšinu 991 hlasov z 1228 platných hlasov. O zvolenie prvého nestraníka v histórii krajiny za prezidenta sa postarali delegáti Spolkového zhromaždenia zo všetkých strán vládnej koalície (CDU/CSU a FDP), ale aj z radov opozičných sociálnych demokratov z SPD a zelených.

Novozvolený spolkový prezident sa následne poďakoval za vyjadrenú dôveru a pred delegátmi Spolkového zhromaždenia v súlade s platnou legislatívou potvrdil, že zvolenie akceptuje, čím sa aj oficiálne stal najvyšším ústavným činiteľom.

Už vo svojom prvom povolebnom vystúpení Joachim Gauck zdôraznil význam slobody a pripomenul z nej vyplývajúcu zodpovednosť. Osobitne si v tejto súvislosti zaspomínal na prvé slobodné voľby v bývalej Nemeckej demokratickej republike, na ktoré, ako formuloval, nikdy nezabudne. Súčasne podčiarkol, že sa postaví zoči-voči všetkým novým výzvam a akcentoval, že veľký význam má všetko, čo sa urobí i všetko, čo sa neurobí.

Za dlhoročnú antifašistickú aktivistku Beate Klarsfeldovú hlasovalo napokon 126 delegátov, čo predstavuje viac ako mohla nominovať opozičná strana Ľavica (Die Linke), ktorá ju na funkciu navrhla. To predstavuje aj pre ňu lichotivý výsledok. Za historika Olafa Roseho, ktorého napokon vyslala do boja o prezidentský palác ultrapravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) hlasovali traja delegáti.

Štyri odovzdané hlasy boli neplatné, 108 delegátov sa hlasovania zdržalo.

Nástupca odstúpivšieho Christiana Wulffa vo funkcii by ústavou predpísanú prísahu mal zložiť v piatok v Berlíne na spoločnom zasadaní oboch komôr nemeckého parlamentu - Spolkového snemu a Spolkovej rady.



Prvá zahraničná cesta J.Gaucka povedie zrejme do Poľska



Novozvolený nemecký prezident Joachim Gauck sa krátko po slávnostnom akte v Berlíne pokúsil zmierniť mimoriadne veľké očakávania tamojšej verejnosti.

V rozhovore pre spravodajskú televíziu n-tv zdôraznil, že nie je zázračným liečiteľom, ani anjelom, že je takisto ako všetci spoluobčania človekom s chybami, ktorý sa však pokúsi o mobilizáciu spoločnosti akcentovaním tém, ktoré považuje za dôležité.

V reakcii na otázku o jeho často deklarovaných prioritách ako sloboda a zodpovednosť uviedol, že v Nemecku sa málo hovorí o slobode, na rozdiel od iných krajín ako napríklad USA alebo Poľsko, preto tento tematický okruh bude akcentovať naďalej. Bez zodpovednosti sa potom nedá pristupovať k žiadnej z horúci tém súčasnosti, či už k problematike integrácie, sociálnym otázkam alebo k dlhovej kríze, vyplynulo z jeho slov.

Joachim Gauck mieni pokračovať v tradíciách prvých zahraničných ciest nemeckých prezidentov do niektorej zo susedných krajín. Ako povedal, podľa srdca by si rád zvolil Poľsko, rokovania o tom sa už rozbehli.

Medzi vôbec prvými gratulantmi nového nemeckého prezidenta bol najvyšší francúzsky predstaviteľ Nicolas Sarkozy, ktorý mu s narážkou na jeho minulosť východonemeckého aktivistu za ľudské práva napísal: "Príkladný boj, ktorý ste viedli za slobodu, Vaša angažovanosť v službách demokracie, Váš boj za pravdu sú nositeľmi celkom mimoriadne hodnotného posolstva pre celú Európu".

Francúzsky prezident súčasne pripomenul, že v duchu zakladateľov európskej integrácie je potrebné posilniť solidaritu a zodpovednosť. "V centre tejto Európy je zmierenie a priateľstvo oboch našich štátov historickým úspechom, ktorý je príkladným v celosvetovej relácii," konštatuje sa v Sarkozyho reakcii na výsledok voľby najvyššieho nemeckého predstaviteľa.