Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia

USA rozšírili protiruské sankcie na ďalších takmer 300 subjektov

Prezident Joe Biden hovorí pred podpisom balíka pomoci Ukrajine v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa aj podporu Izraelu, Taiwanu a ďalších spojencov, v Štátnej jedálni Bieleho domu v stredu 24. apríla 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Sankcie sa týkajú aj viacerých podnikov vojensko-priemyselného komplexu vrátane tých, ktoré súvisia s vývojom chemických a biologických zbraní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 1. mája (TASR) - Spojené štáty v stredu oznámili nové sankcie zamerané na ochromenie vojenských a priemyselných kapacít Ruskej federácie, ako aj na potrestanie spoločností v Číne a iných štátoch, ktoré Moskve pomáhajú zaobstarať si zbrane pre vojnu vedenú proti Ukrajine.

Ako informovala agentúra AFP, najnovším rozsiahlym balíkom sankcií sa Washington zameral na takmer 300 subjektov v Rusku, Číne a ďalších krajinách podozrivých z podpory ruskej invázie na Ukrajine tým, že Rusku umožnili, aby si v zahraničí zaobstaralo technológie a vybavenie potrebné pre svoj vojensko-priemyselný komplex.

Okrem Číny sankcionované neruské subjekty sídlia v Azerbajdžane, Belgicku, na Slovensku, v Turecku a Spojených arabských emirátoch (SAE), dodala agentúra AFP. Tieto subjekty sú spájané s porušením režimu sankcií voči Rusku.

Podľa ministerky financií USA Janet Yellenovej účelom nových sankcií je "ďalej podkopať schopnosť Ruska udržiavať si svoju vojnovú mašinériu", obmedziť príjmy Kremľa a prístup k zariadeniam potrebným na pokračovanie jeho nezákonnej vojny proti Ukrajine.

Sankcie sa týkajú aj viacerých podnikov vojensko-priemyselného komplexu vrátane tých, ktoré súvisia s vývojom chemických a biologických zbraní.

Sankcie sa zamerali i na niekoľko osôb spájaných so smrťou vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý zomrel vo februári vo väzení na Sibíri.

Najnovšia vlna sankcií prišla týždeň po tom, čo americký prezident Joe Biden podpísal návrh zákona o poskytnutí nových finančných prostriedkov Ukrajine, ktorej armáda sa snaží zadržať postup ruských jednotiek.