Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

VIDEO: Na strednej škole na Floride sa strieľalo, 17 mŕtvych

Snímka z floridskej strednej školy v meste Parkland, kde došlo k streľbe. Foto: TASR/AP

K streľbe došlo na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej. Študenti a zamestnanci školy v panike vybiehali z budovy, v ktorej zasahovali príslušníci špeciálnej jednotky.

Parkland 14. februára (TASR) - Sedemnásť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v stredu popoludní na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN s odvolaním sa na vyjadrenie okresného šerifa Scotta Israela.

V okolitých nemocniciach podľa CNN hospitalizovali v súvislosti so streľbou 14 osôb.

Snímka z floridskej strednej školy v meste Parkland, kde došlo k streľbe.
Foto: TASR/AP


Podľa šerifa bol vzatý do väzby bývalý študent uvedenej strednej školy, ktorý "spáchal tento strašný, vražedný, ohavný čin". Úrady ho identifikovali ako (približne) 18-ročného Nicolasa Cruza.

K streľbe došlo na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej. Študenti a zamestnanci školy v panike vybiehali z budovy, v ktorej zasahovali príslušníci špeciálnej jednotky.




Páchateľa podľa šerifa zadržali neďaleko školského areálu, pri zatýkaní nekládol odpor. Do Parklandu dorazili už aj vyšetrovatelia FBI.



V Bielom dome zrušili v spojitosti so streľbou každodenný tlačový brífing. Prezident Donald Trump sa okamžite telefonicky spojil s floridským guvernérom Rickom Scottom a ponúkol mu pomoc zo strany federálnych úradov. Prezident tiež na Twitteri vyjadril svoju sústrasť s obeťami.



.
Prípady masovej streľby v USA za posledných 20 rokov:

5. novembra 2017 - Najmenej 26 životov si vyžiada útok v kostole v Sutherland Springs v americkom štáte Texas, do ktorého počas bohoslužieb vstúpil muž ozbrojený strelnou zbraňou a spustil paľbu.

1. októbra 2017 - Stephen Paddock spustil v Las Vegas streľbu z výškovej budovy na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Pri najkrvavejšej streleckej masakre v novodobých dejinách USA zabil 58 a zranil viac než 540 ľudí pred tým, ako spáchal samovraždu.

12. júna 2016 - Omar Mateen, ktorý v nočnom gay klube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočník sa narodil v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Ozbrojenec bol podľa svojej bývalej manželky "duševne labilný". Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.

2. decembra 2015 - Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.

17. júna 2015 - Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston v štáte Južná Karolína, kde belošský rasistický útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole metodistickej episkopálnej cirkvi. V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.

14. decembra 2012 - Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

20. júla 2012 - Streľba v kine v Denveri v štáte Colorado počas premiéry filmu o Batmanovi si vyžiadala 12 mŕtvych a 70 zranených. Vtedy 24-ročný James Holmes spustil paľbu na ľudí prítomných v kinosále. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Holmes si odpykáva 12-násobné doživotie.

16. apríla 2007 - Juhokórejský študent (23) v areáli univerzity Virginia Tech v Blacksburgu (štát Virgínia) zabil 32 ľudí, desiatky zranil a napokon sa sám zastrelil. Išlo o najkrvavejší ozbrojený útok na vysokoškolskej pôde v histórii USA.

5. novembra 2009 - Armádny psychológ zabil na vojenskej základni Fort Hood v štáte Texas 13 ľudí a ďalších 42 zranil. Páchateľom bol moslim narodený v USA. V auguste 2013 bol odsúdený na trest smrti.

20. apríla 1999 - Dvaja študenti strednej školy Columbine High School v Littletone v štáte Colorado zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili vyše 20 ľudí. Páchatelia napokon spáchali samovraždu.