Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Ukrajinská armáda tvrdí, že v noci zostrelila 26 ruských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinskí predstavitelia hlásili výbuchy v Charkove a Dnipre.

Kyjev 28. marca (TASR) - Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Ruská armáda počas noci zaútočila na Ukrajinu troma riadenými strelami Ch-22, protiradarovou raketou Ch-31P, protilietadlovou riadenou strelou S-300 a 28 dronmi Šáhid iránskej výroby, napísal Oleščuk v príspevku na platforme Telegram.

Dvadsaťšesť bezpilotných lietadiel "bolo zničených v Odeskej, Charkovskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti," dodal. Ďalšie podrobnosti o raketových úderoch neposkytol.

Ukrajinskí predstavitelia hlásili výbuchy v Charkove a Dnipre. Zranenia zatiaľ neboli hlásené, informovala agentúra DPA. V Charkove útok zasiahol a zničil miestnu reštauráciu, povedal tamojší starosta Ihor Terechov.

Od spustenia invázie na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi podniká Rusko pravidelné nočné útoky na ukrajinské územie. V uplynulých týždňoch ich Moskva v reakcii na ostreľovanie ruských pohraničných regiónov zintenzívnila, pričom cielila na kľúčovú infraštruktúru vrátane elektrárni, píše AFP.

Ruské útoky si v stredu vyžiadali tri obete na východe a juhu Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby urýchlili dodávky stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany potrebných na posilnenie obranných spôsobilostí ukrajinskej armády.