Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Tusk na tému migrácie: Európa by mala chrániť svoj kultúrny odkaz

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk počas Medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017, 28. mája 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

D. Tusk povedal zákonodarcom v Európskom parlamente v Štrasburgu, že kultúrne dedičstvo Európy by malo byť zdrojom hrdosti, a nie nadradenosti.

Štrasburg 24. októbra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok prispel do debaty o migrácii v Európe, keď tento kontinent označil za "kultúrne spoločenstvo", ktorého dedičstvo sa musí zachovať.

Tusk povedal zákonodarcom v Európskom parlamente v Štrasburgu, že kultúrne dedičstvo Európy by malo byť zdrojom hrdosti, a nie nadradenosti. Uviedol, že kontinent "nie je lepší, ani horší, ale jednoducho iný".

"Naša tolerantnosť nesmie znamenať, že sa vzdialime od nášho dedičstva," dodal Tusk.

Európa je hlboko rozdelená v názore na migráciu, pričom pravicoví populisti, ktorých popularita prudko narastá po celej Európe, vyzývajú na zákaz vstupu moslimských migrantov. Mnohí z týchto populistov sa obávajú, že veľké, jednoliate moslimské skupiny v obyvateľstve môžu "nahlodať" dedičstvo Európy, pripomína agentúra AP.