Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Švajčiari podporili cyklotrasy, odmietli zmeny potravinovej politiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V plebiscite odmietli zmeniť potravinový a poľnohospodársky systém v krajine. Súhlasili však s federálnym nariadením o cyklistike, ktoré dáva cyklotrasy na rovnakú úroveň ako chodníky pre peších.

Ženeva 23. septembra (TASR) - Voliči vo Švajčiarsku v nedeľu rozhodovali v troch celoštátnych referendách: dve sa týkali potravinovej bezpečnosti a jedno bolo venované podpore cyklistiky a jej zakotvenia do ústavy.

Ako informovali švajčiarske médiá, Švajčiari v plebiscite odmietli zmeniť potravinový a poľnohospodársky systém v krajine. Súhlasili však s federálnym nariadením o cyklistike, ktoré dáva cyklistické trasy na rovnakú úroveň ako chodníky pre peších a turistické chodníky, uviedol portál Romandie.com.

Prvé z "potravinových" referend sa týkalo potravinovej suverenity štátu a inicioval ho roľnícky syndikát Uniterre, ktorý od vlády žiadal zvýšiť podporu pre poľnohospodársky sektor, vrátane poskytovania pomoci malým rodinným farmám a zavedenia vyšších ciel na dovážané potraviny.

Švajčiarske vládne orgány túto iniciatívu nepodporovali. Tvrdili totiž, že je v rozpore s medzinárodnou obchodnou politikou krajiny. Upozornili tiež občanov na zvýšenie cien, ktoré by si takáto zmena vynútila.

Druhý plebiscit sa konal na základe návrhu Švajčiarskej ekologickej strany. Táto iniciatíva nazvaná "Fair Food" žiadala od vlády podporu pre udržateľnú poľnohospodársku produkciu a produkciu ohľaduplnú k zvieratám, opatrenia proti plytvaniu potravinami a nové kontroly, či dovážané potraviny vyhovujú švajčiarskym environmentálnym štandardom a pracovným normám. Voliči túto iniciatívu v referende zamietli.