Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Superpočítač Aurel vyžreboval výhercu hlasovania

Superpočítač Aurel Foto: TASR

Meno Aurel vyberala verejnosť na dvoch spravodajských portáloch – zive.sk a teraz.sk spomedzi piatich možností.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Prvému superpočítaču na Slovensku vybrala meno verejnosť.

Najviac hlasov získalo meno Aurel, podľa známeho slovenského vedca a vynálezcu Aurela Stodolu, ktorý bol profesorom Alberta Einsteina. Hlasovanie o meno bolo zároveň súťažou pre hlasujúcich. Víťazku vybral sám superpočítač. Je ňou pani z Veľkého Krtíša, ktorá získala tablet.

V Slovenskej akadémii vied (SAV) pripravili pre superpočítač extrémne jednoduchú úlohu. Naprogramovali jednoduchý skript, ktorý vygeneroval náhodné číslo a z databázy prihlásených vybral šťastného výhercu. "Táto úloha bola, samozrejme, pre Aurela veľmi jednoduchá a rýchlosť, ktorou ju zrealizoval, bola taká vysoká, že je takmer nezmerateľná," povedal Michal Pitoňák z Výpočtového strediska SAV.

Meno Aurel vyberala verejnosť na dvoch spravodajských portáloch – zive.sk a teraz.sk spomedzi piatich možností. Okrem Aurela bol v súťaži Leonardo (geniálny objaviteľ Leonardo da Vinci), Matej Bel (významný slovenský vedec, polyhistor), Filip ("mať Filipa" znamená mať múdrosť a vynaliezavosť) a Marvin (inteligentný robot zo sci-fi Stopárov sprievodca galaxiou).

Aurel získal spolu 2700 hlasov. Marvin skončil na druhom mieste s počtom 1841 hlasov a na treťom mieste Filip s 1325 hlasmi. Nasleduje Leonardo s 1002 hlasmi a Matej Bel so 415.

"Superpočítač je špičkové zariadenie, ktoré dokáže riešiť veľmi zložité numerické výpočty, efektívne simulácie pre vedu a vzdelávanie, predpovedá javy, ktoré vedci inak nezistia," povedal riaditeľ Výpočtového strediska SAV Tomáš Lacko. Ako napríklad scenáre vývoja zemskej klímy alebo modelovanie histórie vesmíru.

Superpočítač Aurel je určený prioritne na základný a aplikovaný výskum experimentálnymi metódami. Výsledky získajú vedci rýchlejšie a navyše s nižšími nákladmi. Umiestnený je vo Výpočtovom stredisku SAV, avšak pracovať na ňom budú aj vedeckí pracovníci partnerských a iných slovenských univerzít.