Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Súdny dvor EÚ: Poľsko porušilo normy EÚ o kvalite ovzdušia

Foto: TASR/AP

EK podala na Poľsko sťažnosť v decembri 2015, pretože v rokoch 2007-15 boli denné limity pre koncentráciu škodlivých prachových častíc pravidelne prekračované v 35 zo 46 sledovaných zón.

Luxemburg 22. februára (TASR) - Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že Poľsko porušilo normy EÚ o obmedzení znečisťovania ovzdušia.

Európska komisia podala na Poľsko sťažnosť v decembri roku 2015, pretože v rokoch 2007-15 boli denné limity pre koncentráciu škodlivých prachových častíc pravidelne prekračované v 35 zo 46 sledovaných zón. Ročné limitné hodnoty boli prekročené v deviatich zónach.

Európsky súd pripomenul, že Poľsko má v pláne obmedziť znečistenie ovzdušia a dodržiavať normy EÚ o kvalite ovzdušia až v rokoch 2020-24. Argumentmi Poľska, že jeho ekonomická a finančná situácia neumožňujú skoršie vykonanie práva EÚ, sa však podľa súdu "nedajú odôvodniť dlhé lehoty na odstránenie nedostatkov" v oblasti starostlivosti o kvalitu ovzdušia.

Poľské médiá vo štvrtok v reakcii na verdikt súdu upozornili, že ak sa stav kvality ovzdušia v Poľsku rýchlo nezlepší, EK môže Poľsku udeliť pokutu: buď jednorazovú alebo za každý deň porušovania právnych predpisov EÚ.

Na problém s veľkým znečistením ovzdušia upozornila Európska komisia v januári tohto roku aj Britániu, Česko, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko a Taliansko.

Podľa údajov EK znečistenie ovzdušia si každý rok v EÚ vyžiada viac ako 400.000 predčasných úmrtí a zvyšuje počet ľudí, ktorí trpia respiračnými a kardiovaskulárnymi chorobami. Hospodárstvo EÚ v dôsledku tohto fenoménu prichádza o vyše 20 miliárd eur ročne.