Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Stúpenci hnutia Pro Deutschland demonštrujú pred berlínskymi mešitami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nič na tom nezmenil ani fakt, že proti asi 70 účastníkom akcie pred mešitou, ktorí držali v rukách karikatúry proroka Mohameda a tabule s preškrtnutými mešitami, stála asi stovka protidemonštrantov.

Berlín 18. augusta (TASR) - Demonštrácia desiatok stúpencov pravicovopopulistického hnutia Pro Deutschland, ktorá sa dnes konala v berlínskej štvrti Wedding, mala pokojný priebeh.

Nič na tom nezmenil ani fakt, že proti asi 70 účastníkom akcie pred mešitou, ktorí držali v rukách karikatúry proroka Mohameda a tabule s preškrtnutými mešitami, stála asi stovka protidemonštrantov, ktorú tvorili predstavitelia etablovaných politických strán, odborov a ľavicových zoskupení.

Berlínsky senátor pre otázky vnútra Frank Henkel v reakcii na demonštráciu pred mešitou vyhlásil, že nemecká metropola reaguje na akciu Pro Deutschland uvážlivo. "Ten, kto seje provokáciu, nesmie zožať to, v čo dúfa," cituje jeho slová nemecká tlačová agentúra DPA.

Moslimská komunita nevyzvala k protiakcii. Podľa slov generálneho tajomníka Islamskej rady pre spolkovú republiku sa zodpovední poučili z udalostí v Solingene, kde došlo pri podobnej akcii k stretom a dokonca k zraneniu policajta.

Pravicoví populisti sa v popoludňajších hodinách chystajú ešte na podobné demonštrácie pred dvoma inými mešitami v berlínskej štvrti Neukölln a na nedeľu ohlásili akcie pred sídlami ľavicových centier.