Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Stav verejných financií Británie sa v júli prekvapujúco zhoršil

Foto: TASR/Martina Miksová

Británia, ktorá je treťou najväčšou ekonomikou v rámci celej 27-člennej Európskej únie, sa zmieta v recesii. Výkon jej hospodárstva už 9 mesiacov klesá.

Londýn 21. augusta (TASR) - Britskej vláde sa nedarí znižovať schodok v rozpočte tak, ako si naplánovala.

Najnovšie štatistiky totiž ukázali, že si v júli musela požičať ďalšie peniaze na chod štátu pre pokles príjmov z výberu daní, ktorý svedčí o oslabovaní domácej ekonomiky.

Britský štatistický úrad ONS dnes oznámil, že čisté pôžičky verejného sektora dosiahli v júli 600 miliónov libier (761,08 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka mala Británia prebytok verejných financií v hodnote 2,8 miliardy GBP. Analytici preto odhadovali, že aj tento rok dosiahne prebytok, a to v priemere 2,5 miliardy GBP.

Dôvodom tohoročného schodku bol pokles príjmov z daní medziročne o 1 %, pričom z firemných daní pritieklo do štátnej pokladnice až o 10 % menej peňazí ako v júli 2011.

Británia, ktorá je treťou najväčšou ekonomikou v rámci celej 27-člennej Európskej únie, sa zmieta v recesii. Výkon jej hospodárstva už 9 mesiacov klesá. Na ilustráciu, v 2. štvrťroku sa hrubý domáci produkt Británie znížil o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

Britská vláda pôvodne plánovala, že za celý finančný rok 2012/2013, ktorý sa začal 1. apríla tohto roka, sa objem pôžičiek zvýši o 9,3 miliardy GBP v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ale ak budú príjmy z daní ďalej klesať, objem britských pôžičiek sa môže vyšplhať na 160 miliárd GBP, čo predstavuje medziročný nárast o 40 %.